I Nord- Trøndelag er det få ekstreme fjellområder, men likevel deltar Røde Kors hvert år på aksjoner der folk har gått seg vill eller er skadet. Snøskred utgjør en av de største farene. Det er en regel som sier at ”følg rygg er du trygg”, enkelt sagt - da går du ikke i lia hvor du kan utløse ras, men følger ås/ fjellryggen. Det er ikke bare at terrenget er bratt, som avgjør om det er rasfare eller ikke, men vel så mye hvordan snøen er. Om det har vært vind og lagt opp skavler, eller om det har vært skiftende mellom mildt og kaldt vær. Gå bare der du er helt sikker på at du er trygg. I år er snøforholdene i fjellet slik at det er større fare enn vanlig å ferdes på rasutsatte steder.

Hver vinter er det stor fare for at mange vatn har utrygg is. Spesielt ved bekker/ elveløp kan det være stor fare. Her kan snø dekke over og lure folk, eller isen kan være tynnere enn ellers på vatna.

Husk at mobiltelefonen ikke alltid er til å stole på i fjellet. Kaldt vær gjør at batteriene får dårlige kapasitet, og alt for ofte feilvurderer folk dekningsområde – de får ikke kontakt, og pårørende hjemme eller på hytta blir bekymret.

Følger alle fjellvettreglene minsker risikoen for at noen blir skadet eller går seg bort i fjellet. Det beste rådet er ofte å ”lytte til erfarne fjellfolk” som en av fjellvettreglene sier.

De fleste hjelpekorps har mannskaper på vakt fra onsdag 27. mars og til

2. påskedag – mandag 1. april, mens noen starter allerede i ”palmehelga”.

Har du spørsmål eller opplysninger om fjellet, været, eller føret er det bare å ta kontakt med vaktstasjonene. De kan kanskje svare, eller gi viktige opplysninger videre.

Hovedsentralen og info-sentral for Røde Kors i Nord-Trøndelag er i år lagt til Røde Korshytta til Levanger Røde Kors ved Vulusjøen på Frolfjellet i Levanger.

Her vil vaktmannskapene samle informasjon fra alle hjelpekorpsene i distriktet, og videreformidle til Norges Røde Kors’ informasjonssentral på Golsfjellet, og til media ellers i fylket. For å kontakte hovedsentralen til Nord-Trøndelag Røde Kors: tel nr 928 92 600

Vaktstasjoner for  hjelpekorpsene i påska:

Alarmtlf.  928 92 600

Vaktsted: Hjelperen, Vulusjøen i Levanger.

Område korpset dekker: Nord- Trøndelag

Stjørdal:

Alarmtlf. 911 52 188

Vaktsted: Speiderhytta i Remarka (Hjemmevakt)

Område korpset dekker: Stjørdal