– Jeg har vært i dialog med flere over nyttår, og flere har periodevis slitt med bemanning, sier kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen.

Høyt smittetrykk 

Barnehager og skoler har vært særlig utsatt siden januar på grunn av høyt antall smittede innad familier og flere melder nå om kritisk lite ressurser i barnehagene. Flere sliter også med å få inn assistenter.

– Flere vet gjerne ikke at de er smittet før det er for sent, og da er sjansen stor for at det sprer seg raskt. Tilbakemeldingene jeg har mottatt nå er at smittetrykket har vært høyt, men med jevnt fravær, sier Vonen.

Dette har medført at flere har unngått den mye omtalte smittetoppen som kan resultere at barnehager og skoler kun kan holde åpent for barn og unge med foreldre i samfunnskritiske jobber.

– Foreløpig er ikke toppen nådd slik at det er snakk om stenging, slik jeg erfarer det. Men det er klart, står man i en situasjon der omsorgsbehovet står på spill vil det kunne bli behov for å stenge, forklarer han videre.

Dette bedrer situasjonen 

Etter de nye tiltakene om grønt nivå ved skoler og barnehager ble satt inn, mener Vonen dette har lettet noe på situasjonen.

– Grønt nivå bidrar til at ansatte kan gå mellom avdelingene, tidligere har de ikke kunnet gjort det. Dette medfører at man raskt ble veldig få på hver avdeling, og særlig ved sykdom. Nå har de bedre muligheter for å planlegge, sier han.

Selv om det er rom for å planlegge, poengterer kommuneoverlegen imidlertid at ved høyt smittetrykk ved mindre skoler og barnehager vil dette kunne føre til at enkelte må stenge.

– Slik er det også innen helse- og omsorg nå. Man må planlegge ut ifra et kjempestort fravær nå, forklarer Vonen videre.

Spår flere tusen smittede 

Når det gleder smitte ellers i kommunen, er Vonen klar på at det er forventet høye smittetall i tiden fremover. Per nå går det litt opp og ned, og dette vil variere i ukene som kommer.

– Jeg vil anslå at vi kommer til å ha rundt 1000 smittede per uke i flere uker fremover. Så må vi jobbe for å holde hjulene i gang, sier han avslutningsvis.