Karstens Frisørteam på Torgkvartalet i Stjørdal er på jakt etter nye frisører, og salongen lyste nylig ut en fast- og en deltidsstilling, i tillegg til at frisørsalongen søker etter lærlinger.

Frisørsalongen har tatt et litt uvanlig grep for å tiltrekke seg søkere. I stillingsannonsen på Finn.no lokker salongen med en signeringsbonus på 25.000 kroner til den som blir ansatt i faststillingen, og 15.000 kroner til den som får deltidsstillingen.

Mangel på frisører

Eier og daglig leder ved Karstens Frisørteam, Stine Merete Dolmen Fløan, forteller at bakgrunnen for signeringsbonusen er mangelen på frisører.

- Bakgrunnen for denne bonusen er at det er få frisører å oppdrive, det er ikke så mange som utdanner seg i den retningen i dag. Dette er nok et uvanlig grep, men kanskje gjør det at vi tiltrekker oss flere søkere. Jeg håper folk er nysgjerrige på dette, sier Dolmen Fløan.

Hun har jobbet ved frisørsalongen i snart 14 år, og tok over som eier av salongen 1. januar i år. Før det drev hun salongen sammen med to andre frisører i fem år.

Salongen har i dag fire frisører, og i løpet av vinteren håper hun altså på å ansette to til, i tillegg til lærlinger.

- Hvordan har interessen vært etter stillingsannonsen?

- Interessen er veldig stor, men foreløpig har vi ikke fått inn de riktige kandidatene. Vi har kun funnet noen lærlinger som er aktuelle. Det er ikke lett å få tak i frisører, men forhåpentligvis vil vi få inn noen flere søknader, sier hun.

- Ikke uvanlig praksis

Administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Norske Frisør- og velværebedrifter, Anne Mari Halsan, forteller til Stjørdals-Nytt at signeringsbonuser i frisørbransjen blir mer og mer vanlig.

- Dette er ikke helt uvanlig og har eksistert en stund. Stort sett over hele landet er det vanskelig å få tak i frisører, så akkurat nå er det ganske mye av dette faktisk. Signeringsbonus er jo helt vanlig i mange andre fag og yrker, spesielt i akademiske fag.

- At det også kommer på håndverkssiden ser jeg på som helt naturlig. Det er kamp om de gode fagfolkene, sier Halsan.

Hun forteller at frisørbransjen har mistet mange frisører under koronapandemien, da mange har gått over til andre yrker. I tillegg er det for lave søkertall på utdannelsen.

- Vi har hatt for lave tall i mange år. Siden 2017 har vi tatt grep når det gjelder å øke disse tallene, som blant annet går på å gjøre selve fagutdannelsen mer interessant for unge mennesker og omdømmebygging. Vi har også et mål om å gjøre utdannelsen mer attraktiv for gutter, sier hun.