Endringene gjelder fra klokken 23.00 tirsdag 1. februar.

– Den virusvarianten vi har nå, gir mindre alvorlig sykdom enn tidligere varianter. Og selv om mange blir smittet, blir færre innlagt på sykehus. Vi er godt beskyttet av vaksiner. Det gjør at vi nå kan lette på svært mange tiltak, selv om smitten stiger raskt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Samtidig beholder regjeringen noen av tiltakene en stund til, blant annet anbefalingen om å holde en meter avstand og kravet om å bruke munnbind når det er vanskelig å holde avstand.

– Tiden framover vil bli krevende. Svært mange av oss vil bli smittet. FHI anslår at kanskje så mange som mellom tre og fire millioner personer kan bli smittet av omikron før sommeren, og vi må planlegge for opp mot 20 prosent sykekefravær. Vi beholder derfor noen tiltak for å forhindre at altfor mange blir syke og borte fra jobben samtidig, forklarer Støre.

Forventer økt smitte

Beslutningen bygger på faglige råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet som anbefaler at mange av tiltakene nå kan fjernes. Etter en helhetsvurdering har regjeringen besluttet å gjøre noen flere lettelser enn helsemyndighetene rådet til.

– Vi må forvente økt smitte som følge av lettelsene. Vår vurdering er likevel at mer inngripende tiltak som rammer folk og næringsliv ikke er forholdsmessig, gitt at vi i dagens situasjon har en lav belastning på helsetjenesten og god kontroll på sykefraværet, sier Støre videre.

Regjeringen tar sikte på å oppheve de siste restriksjonene innen 17. februar hvis utviklingen blir slik vi nå ser for oss. Ved behov kan kommuner selv vurdere å innføre lokale tiltak.

Mer ansvar for hver enkelt

Regjeringen vil ikke legge til ytterligere skiller mellom vaksinerte og uvaksinerte i de nasjonale tiltakene som nå skal gjelde innenlands. Dersom det senere blir behov for å innføre strengere tiltak, kan det bli aktuelt å ta i bruk koronasertifikat på arrangementer og serveringssteder.

– Vi har veldig høy vaksinasjonsdekning i Norge. Nå som vi opphever mange tiltak, deriblant skjenkestopp, krav om bordservering og antallsbegrensninger på arrangement, vil nytten av å innføre egne, strengere regler for uvaksinerte være veldig begrenset. Vi mener det ikke er hensiktsmessig å innføre bruk av koronasertifikat innenlands nå, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

Hun påpeker at uvaksinerte og de som er utsatt for stor risiko ved smitte bør være forsiktige med, eller unngå store forsamlinger og samlinger på serveringssteder hvor det erfaringsmessig blir vanskelig å holde avstand.

Det innføres unntak fra dagens testkrav før avreise til Svalbard for fastboende på Svalbard og personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19. Alle personer som ankommer Svalbard skal fremdeles teste seg for innen 24 timer etter ankomst.

Lavere risiko

Antall sykehusinnleggelser vil øke fordi svært mange blir smittet, men risikoen for å bli innlagt på sykehus er mye lavere nå, enn sammenliknet med tidligere i pandemien. Pasientene er kortere tid på sykehus, og færre trenger intensivbehandling.

Helseministeren påpeker at regjeringen har iverksatt en rekke tiltak som skal bidra til at vi ikke får for stor belastning på kommunenes helse- og omsorgstjenester, som for eksempel å avvikle smittekarantene, endre anbefalinger om testing- og en egen tiltakspakke for helsetjenesten.

Helsedirektoratet rapporterer at den sterkt økende nasjonale smittetrenden så langt kan håndteres av kommunenes helse og omsorgstjenester.

– Når viruset er så smittsomt, og smitten så høy, vil vi også få smitte inn på sykehjem og omsorgssenter. Vi vil ikke kunne unngå at noen får alvorlige komplikasjoner, men det er på tide å behandle viruset mer som en vanlig sesonginfluensa. Pandemien vil fortsatt forårsake både innleggelser og dødsfall, sier Kjerkol.