Under torsdagens kommunestyre ble derfor problematikken tatt opp, og Ristad etterlyste hvilke retningslinjer kommunen har for å bevare sikkerheten til brukere i risikogruppen. Spesielt ettersom noen av sakene i media hadde fått alvorlige følger.

Ristads konkrete spørsmål til ordføreren gikk som følger:

«Hvordan står det til i Stjørdal kommune - finnes det retningslinjer for å sjekke om kommunalt ansatte, som møter brukere i risikogruppa i hjemmetjenesten og lignende, er vaksinerte?»

Hun kunne ikke selv delta under kommunestyremøtet, derfor var det representant Gudrun Lidal som stilte spørsmålet på vegne av Ristad.

Terskelen skal være høy

Det er kommunalsjef velferd, Trude Wikdahl som svarer. Hun opplyser om at Stjørdal kommune sendt en tydelig anbefaling om at alle helse- og omsorgspersonell lar seg vaksinere. Det betyr imidlertid ikke at de kan stille krav til det.

- Det har seg sånn at ansattes rettigheter og personvern innebærer at vi ikke kan stille et krav om at vi skal få vite ansatte sin vaksinasjonsstatus, vi kan heller ikke tvinge ansatte til å vaksinere seg, sier Wikdahl og fortsetter:

- Terskelen for å be ansatte om å opplyse egen vaksinasjonsstatus skal være høy, og kan kun kreves i målrettede og helt spesielle tilfeller. Når vi snakker om risikogruppene gjelder dette kun de som har vesentlig svekket immunforsvar. Der er vi oppmerksomme og har en oversikt over om personell er vaksinerte eller ikke.

Videre forklarer hun at dersom ansatte ved de aktuelle avdelingene ønsker å vaksinere seg, skal de tilbys omplassering. Hun tilføyer at selv om de ikke kan be om statusen til enkeltpersoner, har de likevel en viss oversikt, i og med at de vet hva de har satt per enhet.

Grunn til tredje dose

- Jeg skjønner at man ikke kan spørre ansatte om status på vaksinering, og jeg er betrygget over at de pasientene som har akutt immunsvikt og nedsatt immunforsvar garantert får en pleier som er vaksinert, sier Ristad om kommunens svar.

Hun mener det likevel er en aktuell problemstilling for flere, og at man burde kunne forvente at det er trygt å få besøk fra ansatte i kommunen.

- Det er ikke uten grunn at folk over 65 år og helsepersonell får tilbud om en tredje dose, for det har skjedd dødsfall i Norge. Da tenker jeg at det er en etisk problemstilling som den enkelte arbeidstaker er pliktig til å ta innover seg, fortsetter Ristad og tilføyer:

- Det handler om å bevisstgjøre ansatte om ansvaret de har når de jobber med sårbare folk. Selv om man ikke kan tvinge noen til å ta en vaksine, eller gi et svar. Det er helt riktig at ansatte har rettigheter, men brukere skal heller ikke frykte for at det kommer inn smitte via de som i utgangspunktet skal hjelpe deg, sier hun