I 2013 arrangeres Rørosmartnan i perioden 18.-24. februar. Disse fem februar-dagene forvandles den gamle kobberbyen Røros til en livlig markedsplass med et yrende folkeliv hele døgnet.  På serveringssteder og danselokaler, på basarer og tombolaer, i ferdas-gårder, og på overnattingssteder i tillegg til alle kulturarrangementene. Størstedelen av martnan foregår i de to hovedgatene på Røros, og over 250 utstillere er også i februar på plass i gatene og i Martnashallen. Dombjeller og fakler i gatene, lukten av honningkake og lokal gløgg preger gatene. Det er bare å krysse av på kalenderen nå.

Forbøndene og lasskjørerne som hvert år kommer inn til Rørosmartnan under åpningsseremonien, er de fremste bærerne av den levende verdensarven Røros Bergstad og Circumferensen. Handel, mat, spell og dans hører naturlig med utover martnas-uka. Her kan du treffe forbønder og lasskjørere i de ulike ferdasgårdene (bakgårder) som preges av håndverk, handel, matservering, buskspell, dans, skrøner, skjemt og moro.

Ferdasgårdene viktig i gruvesamfunnet

Tidligere var ferdasgårdene på Røros helt nødvendig for at handelen her skulle fungere. Folk som kom langveisfra måtte ha overnattingsplass og stallplass. Transportnæringen med hest var en stor del av gruveindustrien. Enkelte gårder hadde ekstra stor plass for losjerende og hester, og det var først og fremst disse som fikk status som ferdasgårder. I flere av gårdene er det fortsatt ivrig kjøpslåing over varene som lasskjørerne har hatt med seg på sleden inn til Røros. Vi presenterer noen av dem:

I Finborudgården i Mørkstugata treffer du nord-østerdølene som har bål, musikk, film, bilder, god mat og lasshandel på lemmen. De selger også Finborudkaffe og det blir skoing av hest i Finborudgården. I Langknutgården i Kjerkgata byr forbøndene fra Dalarna og Femund på et rikholdig program med hester på stallen, korgmaker i arbeid, bodsalg, matservering og kaffebål.

Rasmusgården finner du nederst i Bergmannsgata, og her byr forbønder fra Kløvsjø på sine populære svenske 'kolbullar' med tyttebær. De har også bodsalg, håndtverk, kolbullar, kaffebål og mye spell.

Skjerdingstadgården ligger i Kjerkgata og her har de trønderske lasskjørerne satt sitt preg på ferdasgården med bla.a bodsalg og kaffebål, samt servering av fleskepannekaker. Verdenskulturminnet Røros bergstad danner en unik ramme rundt martnan, som er en opplevelse alle bør unne seg minst én gang i livet. Eller aller helst – én gang i året!

Musikk under martnan

I tillegg til nytt album med nyskrevne sanger, feirer bandet Hellbillies i år 20-årsjubileum som plateutgivende artist og gjester Røros under martnan. Med 20 år på baken siden debutalbumet ”Sylvspente Boots” (1992), 1.500 konserter og 13 plateutgivelser på samvittigheten, ble 20-års jubileet markert med konsert i Oslo Spektrum, lørdag 24. november. Hellbillies skal nå ut på en landsomfattende jubileumsturne i februar og spiller på Storstuggu torsdag 21.februar i Martnan som en av i alt 25 konserter. Hellbillies gjestet Storstuggu under Rørosmartnan sist i 2002, og spilte senere ved sommerkonserten på Malmplassen i 2007. Mandag 5. november kom Hellbillies’ trettende album i rekken, treffende nok kalt ”Tretten”. Det har vært fast tradisjon med musikk fra Folk Paa Tur med røtter fra Stjørdal og Meråker under martnan. Thomasgården har nye eiere men kjenner vi Folk Paa Tur riktig vil de nok også i år innta Bergstaden under martnan. Martnan bruker å være fullbestilt på overnatting lenge før, men kanskje finnes det fortsatt muligheter.