Nesten 4.000 stjørdalinger over 65 år har fått 4. dose med Covid-vaksine, og kommunen er dermed så godt som i mål. Nå etterlyser vaksineteamet flere i aldersgruppen 16 til 64 år som har underliggende sykdommer. Det kommer fram i en pressemelding fra Stjørdal kommune.

– Noen av de litt «yngre» har nok testet positivt på covid-19 i sommer, og venter derfor med fjerde dose i tre til fire måneder etter gjennomgått sykdom slik det anbefales. Men det gjelder jo ikke alle, og vi skulle gjerne sett at flere i aldersgruppen 16 – 64 år med underliggende sykdom booket seg time, sier helsesykepleier Stina Mostervik.

Disse blir prioritert nå

Det ble i september sendt ut rundt 840 invitasjoner med tilbud om vaksine til denne gruppen, men så langt har bare 350 tatt vaksine, ifølge Mosterviks tall.

De som er prioritert til å få 4. dose er følgende personer:

  • alle over 65 år

  • alle over 16 år med underliggende sykdommer - hvilke sykdommer dette gjelder står presisert på kommunens hjemmeside

  • alle mellom 12 og 17 år med alvorlig grunnsykdom

  • gravide i 2. og 3.trimester

– Vi andre må foreløpig vente. Men FHI er i gang med å kartlegge hvem ellers som bør få en dose til. Det er eventuelt gruppen 45 – 65 år uten underliggende sykdommer som nå står for tur, men dette er ikke fastsatt enda, sier Mostervik.

Ny vaksinetype

Omtrent 7.000 stjørdalinger i denne gruppen har tatt tre doser, og kan derfor få tilbud om en fjerde dose. Kommunen har beredskapsplanene klare når nye grupper får vaksinetilbud.

Den nye vaksinetypen, en forbedret utgave av vaksinen til Pfizer, er ventet å komme i løpet av uka. Vaksinen er oppdatert mot omikronvariant BA.4-5, altså den virusmutasjonen som er i omløp nå.

Studier viser at vaksinerte med den nye vaksinen er bedre beskyttet mot smitte enn ved den opprinnelige vaksinen, men beskyttelsen mot alvorlig sykdom er trolig den samme uavhengig av vaksinetype, kan Mostervik fortelle.