Knut Erlend Jegersen

Den nye multiladestasjonen skal lenke sammen vest og øst og blir i følge prosjektleder Bjørn Ove Berthelsen i Sør-Trøndelag fylkeskommune en av verdens mest avanserte og moderne ladestasjoner for elbil.

- Gjennom å plassere ladestasjonen på Storlien knyttes to land sammen og gjør det mulig på en smidig, elektrisk og fremtidsrettet måte å ferdes fra kyst til kyst, i øst-vestlig retning. På kjøpet får man mulighet til å påvirke den livlige grensehandelen ut i fra et miljøperspektiv, likeså kan fjelldestinasjoner som Storlien og Åre profilere seg som attraktive besøksmål, forteller Berthelsen.

Storlien Multiladestasjon har flere oppstillingsplasser som gjør det mulig for inntil fem biler å lade samtidig. Med nyeste tenkbare teknologi er stasjonen ikke bare hurtig, men også smart, noe som innebærer at den kan kommunisere med ulike betalingssystem. Multiladestasjonen har mulighet for å betjene alle tilgjengelige ladestandarder.

Gjennom Green Highway er det allerede bygd ut mange ladestasjoner på trøndersk side. Nå er det vedtatt et 24–millioners utbygging på svensk side for å få en topp moderne ladeinfrastruktur på de 460 km på tvers av Midt-Skandinavia - fra Trondheim til Sundsvall. Investeringen vil plassere Green Highway-regionen helt i tet i Europa når det gjelder bærekraftig transport.

- Vi går fra 30 ladestasjoner til 120. Når dette er gjort vil vår region ha de aller beste forutsetninger for elbil-eiere, sier prosjektleder Mikael Hagman i Green Highway på prosjektets nettside.

Selve innvielsen skjer fredag 13. desember. Bak etableringen på Storlien Multiladestasjon står et partnerskap bestående av interregprosjektet Green Highway, Jämtkraft, COOP Sverige, EV Power, Nord-Trøndelag E-verk og Transnova.