Saanti Sijte

Essand reinbeitedistrikt, eller som det heter på sørsamisk, Saanti Sijte, har hatt merking av kalver i sommergjerdet i Skarpdalen mellom Tydal og Meråker.

Saanti Sijte består av ni driftsenheter som har rein på heltid og holder til i Tydal, Meråker og Røros. Når det gjelder de som driver på heltid er det areal som bestemmer antall rein. Dette for å hindre at reinsdyr sulter i hjel pga dårlig med mattilførsel. De som har rein som binæring har arvet reinmerke etter andre familiemedlemmer. Reinmerke er forskjellige snitt i ørene på dyrene. Hver familie har sine egne snitt, og ingen er likedan.  Det er begrenset hvor mange rein disse kan ha

Saanti Sijte har til sammen rundt 4.500 vinter-rein. Ved merking av kalver får de en pekepinn på hvordan kalvingen har vært og ut fra det inntrykk de har, vet de om det blir mange dyr som skal slaktes på september/oktober.

Merkingen

Det er mye arbeid i forbindelse med merkingen av kalver. Først må hele reinsflokken samles i en hage som er 2 mil rundt. Her skal hele flokken være til alle kalvene er ferdig merket.

Deretter blir flokken delt opp i mindre grupper på rundt 800 dyr. For at merkingen skal foregå før det blir for varmt for dyrene må den starte om natten. Først får kalvene en nummerlapp rundt halsen før de blir sluppet ut til mora. Simla som er øremerket går sammen med kalven og ved å studere simla sitt øremerke finner de eieren av dyrene.

Deretter blir dyrene igjen tatt inn i et mindre gjerde ”siila” hvor kalvene får sitt merke i øret som er det samme som mora sitt. En møysommelig jobb som krever gode kunnskaper om merking og om hvordan det gjøres.

Inne i gjerdet var det barn ned i 8 – 9 års alderen som hjalp til å fange inn kalvene. For en fin mulighet til å komme nært på naturen og lære livets gang. Disse skjønner at det er ikke bare å gå på butikken når de skal ha kjøtt på bordet. Det er mye arbeid som ligger bak.

For reinsdriftnæringen er disse ungene fremtiden. Det var fint å se at av de ca 60 stk som var der så var det mange yngre krefter som jobbet. Og det var like naturlig for både unge og eldre at det skulle være slik.

{joomplucat:209 limit=33}