Det er en stor delegasjon med kinesiske idrettstalenter i Meråker for tiden, men det er også en meråkerbygg som er i Kina for å lære bort langrenn.

- Kineserne ønsker å omskolere roere og padlere til langrennsløpere. Derfor har Kåre Tønne, Vidar Undebakke, Morgan Aagård og jeg reist til Beijing for å gjennomføre en treningssamling med 53 roere og padlere, forteller Magnus Gjemse.

Stordalingen og hans tre trenerkompanjonger har som oppgave å forbedre rulleskiteknikken og utholdenheten til de 53 utøverne som deltar på samlingen og deretter plukke ut omtrent 30 av de beste utøverne for videre trening fram mot OL i Beijing 2022.

Helt annen hverdag

Det er langt fra Meråker til Beijing og kontrastene er mange.

- At Kina er et annerledes land enn Norge vill være en underdrivelse. Det er en totalt annen verden her og omtrent alt er annerledes enn hjemme i Norge. For en enkel sjel som meg er alle inntrykkene mye mer utrolig enn jeg kunne forestille meg. Jeg er virkelig glad for at jeg tok muligheten og reiste ned hit, forteller Magnus Gjemse.

Han er hyret inn for å gjøre en jobb i fire uker. De norske trenerne reiste 14. mai, og skal være til 11. juni. Nå er de innlosjert på et hotell vest i Beijing som fungerer som et treningssenter kinesiske fektere, banesyklister, freestyle skikjørere og nå altså langrennsløpere.

- Selve treningsfasilitetene og treningen er ganske annerledes fra Norge. Rulleskitreningen foregår på en vei ved siden av treningssenteret. Her er det ingen rulleskiløype og av en eller annen merkelig grunn så kjører det jevnlig en lastebil som sprøyter noe såpelignende nedpå asfalten som naturlig nok gjør den såpeglatt. Noen ganger har vi fått stoppet denne lastebilen slik at vi kunne fortsette treningen, men hvis det regner blir veien igjen glatt og da er det løpetrening, forteller Magnus Gjemse.

Lynkurs i kinesisk

Treningen er annerledes, grunnlaget annerledes og språk er mildt sagt en utfordring.

- Nesten ingen kinesere snakker engelsk og dette skaper selvsagt litt kommunikasjonsutfordringer. Men heldigvis er det noen få her som snakker engelsk og disse er med på alt av planleggingsmøter, treninger og annen koordinering, sier Gjemse, som har tatt en «lynkurs» i kinesisk.

- Selv har jeg lært meg litt kinesisk som jeg bruker i rulleskiundervisningen. «Hao» betyr bra, og «bo hao» betyr ikke bra. Fascinerende nok så kommer man ganske langt med bare disse to uttrykkene, sier Magnus Gjemse.

Profesjonelle utøvere

Men det er ikke bare språket og de utenforliggende faktorene som er en utfordring.

- Når en kinesisk 18-åring som aldri har sett langrenn før, og som omtrent aldri har gått på rulleski, skal lære seg teknikk er det ganske så utfordrende. Men det er inspirerende å se den motivasjonen og stå-på-viljen de har. Disse utøverne er profesjonelle, - de bor på dette hotellet og trener. Vi har hatt rulleskitrening i noen dager, og vi har sett ganske stor utvikling på utøverne allerede.

Varmt og fuktig

En stordaling som Magnus Gjemse er stort sett vant med temmelig kjølig vær. Det opplever han ikke i Beijing. Han forteller om temperaturer og luftfuktighet på et temmelig høyt nivå.

- Luftfuktigheten ligger jevnt på 90 prosent og noen ganger på over 95 prosent. Temperaturen er mellom 25 og 30 grader. Tenk deg selv med 97 prosent luftfuktighet og 30 grader, - det kjennes på kroppen når man trener. Men siden mange av kineserne ikke vill bli brune skjermer de seg for sola. Derfor trener de i langbukse, lang kanskje en jakke. I 30 grader, sier Gjemse temmelig så undrende, som presiserer at han ikke kler på seg samme habitt under øktene.

- Men sola ser vi sjelden da den enorme forurensningen gjør himmelen helt grå-gul. Noen dager er det heldigvis litt bedre. Da ser vi sola såpass mye at vi faktisk må bruke litt solkrem.

Satser alt mot NM på hjemmebane

Magnus Gjemse er ønsket med i et videre arbeid fram mot OL i 2022 med de kinesiske utøverne, men for 26-åringens del er dette uaktuelt.

- Jeg har fortsatt et mål om å forbedre meg som langrennsløper og prestere på mitt høyeste nivå under NM på hjemmebane i Grova kommende sesong. Valget om å reise hit er også et ledd i den langsiktige treningsplanen min. I fjor startet jeg treningen 1. mai, og jobbet systematisk og målrettet. Da var jeg i veldig god form i august og september, men deretter stoppet utviklingen og kroppen fungerte inn og formen var dårlig på vinteren. Dette skal jeg unngå i år ved å trene litt annerledes og prikke inn toppformen senere. Etter en uke her er jeg trygg på at jeg har tatt det riktige valget. Jeg får trent bra nok samtidig som jeg tjener penger for den videre satsingen, sier Magnus Gjemse, som trener mye sammen med bestekompisen Emil Iversen hjemme i Meråker.

I Kina skjøtter han treningen godt med rulleski, løpetrening og styrketrening. I en rundløype ved treningssenteret legger han grunnlaget for NM-suksess på hjemmebane.

- Da vi kom hit trente de kinesiske utøverne all løpetrening på en løpebane. Ikke rart det ble god stemning da vi tok dem med på løpetur rundt en park i nærheten. Her har vi laget oss en fin rundløype bestående av motbakker, flater og nedoverbakker. Men de er nok heller ikke så godt kjent med verken det ene eller det andre. Da vi skulle ha en langtur i rundløypa måtte jeg løpe foran utøverne hele veien så de ikke skulle løpe for fullt, sier Magnus Gjemse som opplever et kinesisk eventyr.