– Vi har et stort fokus på utestyrken, og spesielt vold og rus i ungdomsmiljø. Vi er veldig imponert over ungdom generelt. Det har vært to vanskelige år, spesielt i covid-tiden, sier politioverbetjent ved Stjørdal politistasjon, Arne Henrik Ulvin.

Krever politiets arbeid 

Flere ungdommer har de siste to årene mistet sin faste arena, som medfører at flere er en del alene. Politiet forklarer at ungdom har vært tålmodig og forholdt seg til anbefalinger, de er likevel spente på hva de får i enden når samfunnet åpner igjen.

Tallene fra i fjor til i år viser spesielt at voldshendelser har økt med nærmere 50 prosent. En annen utfordring er spesielt knyttet til rusproblematikk, selv om tallene fra 2020 til 2021 har gått ned fra 26 til 17 prosent.

–  Det vi erfarer ut ifra ungdommen selv og undersøkelser i Ungdata er at ufarliggjøringen blant rusmidler i samfunnet gjenspeiler at flere tester, forklarer Ulvin.

Dette gjør politiets arbeid krevende, og sitasjonen, slik politiet oppfatter det, er at enkelte rusmidler per i dag er nesten helt avkriminalisert, i hvert fall liberalisert.

Det har samtidig pågått en stor samfunnsdebatt rundt rusreformen som har vært høyt oppe politisk.

– Fokus på undersøkelser på unges narkotikabruk har vi vært tilbakeholden med. Vi ønsker at foreldre skal være enda mer fokusert, og er imponert så langt og forstår at hverdagen kan være vanskelig når ungdommer sliter, sier han videre.

Kan utfordre foreldrerollen 

Det politiet oppfatter som noe utfordrende, særlig for foreldre, er å følge med hva ungdom gjør på internett. Her er det svært viktig at foreldre er involvert, mener Ulvin.

–  Unge legger ut biler på sine kontoer eller andre kontoer. Nakenbilder sendes gjerne til noen man har et forhold eller relasjon til, og videre blir dette distribuert til andre, forklarer han.

Det pekes på at spesielt jenter, ikke ser seg selv som offer i slike saker. Dette er gjerne basert på at forbilder, som influensere, gjerne har normalisert dette.

– Disse influenserne gjør ting vi mener ikke er lurt, og som ungdommene vil angre på senere. Vi har Delbart inn i skoleverket, som er en satsning mot overgrep mot barn. Foreldre blir de beste forebyggerne her. Det bør være et spørsmål som må stilles: hva har du gjort på nett i dag? sier Ulvin.

Finger i vepsebol

Like før nedstegningen i 2020 gikk politiet sammen med kommunene i Værnesregioen og utarbeidet en innskjerping ved festkulturene.

– Vi har stukket fingeren i et vepsebol. Her jobber vi med inngrodd festkultur som har blitt slik over flere år, forklarer Ulvin videre.

Her har politiet mottatt mye drahjelp fra kommunene, og arrangørene skal ha gitt uttrykk for at det har vært positivt for festlighetene. Det skal blant annet ha blitt innført skjenkebevilgning på alle fester, og hovedregelen er at det kun skal være 18-åringer på fester.

– Det er lagt opp til ordninger for ungdom under 18 år, men hvor alkoholformidling er regulert. Det har vært færre fester under pandemien, og vi er imponert over arrangørene som ønsker å innrette seg og arrangere fester med tilbud for ungdommer, sier han videre før han legger til:

– Fremdeles gjenstår det mye jobb her, og når samfunnet åpner vil det bli gjennomført kurs. Alt i alt tror jeg vi er på riktig vei.