Forurensning gjennom mange år har ført til at bekken nesten var tom for fisk. Etter at de første sikringstiltakene ble satt i gang er det allerede observert litt ørret og skrubbe. Skrubbe er en flyndrefisk. Den tolererer vann med lav saltholdighet og trives godt i brakkvann.

Arne Jørgen Kjøsnes er ferskvannsøkolog og ansatt i NVE, sammen med maskinkjører Jostein Kløvjan arbeider de med å fylle gytestein og lage bekken klar til å ta imot gyteklar sjøørret. De to har samarbeidet før med lignende prosjekter og det letter arbeidet.

-sjøørreten har gått kraftig tilbake i hele landet. Det kan skyldes ødelagte bekker og forurensning. Lus på fisken er også med på å ta livet av smolt. Vi håper nå at vi kan hjelpe fisken til å komme tilbake til Fugla.

-NVE har sikret elva mot erosjon og finpuss som det vi gjør er et frivillig arbeid for å legge til rette for gyting i bekken, forteller Arne Jørgen.

To til tre basseng vil bli anlagt på den ca 300 m lange strekningen. Bassengene er med på å stoppe vannet samtidig som en liten åpning vil lage strømføring.

Gytegrusen som brukes er 2 – 10 cm rund grus og første avfallet ved første knusing i grustak. Steinen som brukes ved sikring av kantene er for grov og binder seg sammen og er ikke egnet for gyting. 30 kubikk med grus går med på strekningen..

Røtter og trær blir lagt tilbake i elvekanten. De er med på å stoppe vannstrømmen og vil bli et skjul for fisken. Samtidig så fester alger seg på treverket. Bunndyr spiser algene og fisken bunndyrene. Slik vil trevirket være en del av næringskjeden i bekken.

Kantvegetasjon skal også på plass. Det er viktig at fisken kan gå opp i bekken med mest mulig skjul og mest mulig ro til å gyte.

Neste år vil det bli foretatt en undersøkelse for å se om sjøørreten har kommet tilbake.

{joomplucat:224 limit=33}