- Om konsesjonsvilkårene skal overholdes med en minstevannføring i Stjørdalselva, og minste tillatte vannstand i Fundsjøen og Fjergen, vil Stjørdalselva være tom for vann innen mandag 15. april, heter det i oppsummeringen fra krisemøtet.

Sterk bekymring fra fiskeforvaltningen

- Tørrlegges elva, er all laks og yngel død, sier Rikstad i en kommentar til Adresseavisen. Lokalt i Stjørdal er nå både elveeierlaget og Stjørdal Jeger og fiskerforening på allerten hver time for å følge forholdene i elva. Norges Naturvernforbund sin ledelse i Oslo er også orientert om situasjonen. Onsdag formiddag var representanter fra elveeierlaget og flere med tilknytning til forvaltning av vassdraget ved elvebredden mellom Flora og Meådal og kunne med selvsyn se en kritisk svært lav vannstand.

Fiskeforvalter Anton Rikstad sier det er et bedre alternativ med en ytterligere nedtapping av magasinene i Meråker som innehar ørret og røye fremfor å stoppe elva der laks og sjøørret vil bli rammet.

- Innlandsfisk, som ørret og røye i Fjergen og Fundsjøen kan bli rammet ved en ytterligere nedtapping her, men fisken vil trolig berge i lommer og dammer som blir stående igjen. Nå gjelder det å gi fisken i Stjørdalselva nok vann. Det oppståtte tilfellet skulle aldri ha skjedd. Jeg håper de anbefalingene vi har kommet frem til vil bli fulgt slik at elva berger. Faglig sett er det som har skjedd gambling med økosystemet i både vannene og elva. Vi vet ikke når våren kommer, eller når det blir mere vann i magasinene, sier Anton Rikstad, som opplever en kald vår med lite eller ingen snøsmelting om nettene. Nå vurderer flere å anmelde forholdet, og det snakkes fra aktører om å koble inn Økokrim i saken. Stjørdals-Nytt kommer tilbake til denne til dels dramatiske situasjonen for Stjørdalselva i papirutgaven.