- I mitt første år som banksjef har jeg fått bekreftet at vi har en kundetilfredshet og lojalitet til banken som er veldig høy i forhold til de andre som driver i næringa i Stjørdal. Banken har også en viktig rolle som lokal samfunnsaktør, sier Arne Martin Laukvik som er blitt stadig mer fascinert av sparebankfilosofien:

De fleste sparebankene ble etablert på 1800-tallet, som et samvirkelag av og med folket. Lovgivninga for å drive en lokalbank sier at det er kundene og lokalsamfunnet som eier banken. Jeg lar meg begeistre over denne sparebankideologien.

Valgte selvstendighet

I løpet av det siste året har jeg blitt veldig klar over hvor viktig beslutningen var for nærområdet, som forstanderskapet i Hegra Sparebank tok i 1984.  Da valgte banken å stå alene istedenfor å bli en del av en større banksammenslutning. Nå er vi den eneste lokalbanken i Stjørdal, med den handlefriheten det innebærer, og banken står seg bra i forhold til konkurrentene. Vi er en liten bank nasjonalt, men stor bankaktør i Stjørdal med 20 ansatte. Alt vi genererer av resultat beholdes i kommunen som skatteinntekter og styrking av bankens egenkapital, sier Laukvik som også er glad for at banken kan være så aktiv når det gjelder sponsorstøtte og gaver.

- Etter ett år blir jeg slått av hvordan banken er en betydelig aktør i utviklingen av Stjørdalsdalføret. Vi er i en rivende utvikling. Vi brukte over 100 år på å nå de første 500 mill. kr. i forvaltningskapital. Det skjedde i år 2000. Vi brukte sju år på de neste 500 mill. kr. og fire år på å nå neste milepæl på 1,5 mrd. kroner, i 2011. I 2013 regner vi med å passere 2 mrd. kroner i forvaltningskapital. Det betyr at vi er en viktig samarbeidspartner både i privatmarkedet og på næring i aksen Meråker – Stjørdal og videre til Malvik.

- Er det mulig i framtida å tenke seg en filial av Hegra Sparebank i Meråker?

- En slik filial ville bli for liten til å kunne tilby det nivået på tjenester og åpningstider som vi ønsker å gi våre kunder, sier banksjefen. - Jeg spurte en meråkerbygg i banken: - Hvor lang tid trenger du ned hit? 23 minutter var svaret. De fleste Meråkerbygg har ærend nedover i dalen i løpet av uka, og synes det er uproblematisk å stikke innom oss i Hegra samtidig. Her har vi både kasse og rådgivere tilgjengelig, og selvsagt åpent alle dager i uka.  Slik er vi den nærmeste lokalbanken for folk i Meråker.

De fleste av tjenestene som vi leverer til meråkerbyggene betinger ikke fysisk tilstedeværelse, de er basert på ny teknologi. Den dagen du trenger personlig rådgivning, er det et bedre alternativ å komme til hovedkontoret i Hegra enn til en filial i Meråker. Den gode samtalen og den gode kundeopplevelsen får du i en fullverdig bank i Hegra. At våre ansatte har et arbeidsmiljø med kolleger rundt seg betyr også noe for kundeopplevelsen, tilføyer Laukvik.

Vi opplever en jevn stigning med nye kunder fra Meråker. De skal vi ta godt vare på, sier banksjefen.

Attraktiv arbeidsplass

Som følge av denne veksten, og ønske om videre vekst, har vi styrket oss med flere årsverk på næring og har fått rekruttert dyktige medarbeidere også til andre stillinger i banken, forteller banksjefen.

Hvordan rekrutterer dere nye medarbeidere?

- Vi har i år valgt å kjøre hele prosessen med rekruttering selv. Jeg har vært veldig engasjert i rekrutteringsprosessen sammen med mine mellomledere. Det har jeg trua på. For meg som leder er det viktig å se hva som rører seg i arbeidsmarkedet i Stjørdal. Nå har vi ansatt folk med et godt kontaktnett i Stjørdal. Det har stor betydning å ha ansatte med lokalkunnskap og godt nettverk, sier Laukvik.

- Likeledes er jeg fascinert over at vi fikk veldig stor søknad etter at vi kjørte annonsering i lokalpressen. Det begeistrer meg at det er så mange gode kandidater som ønsker å jobbe i Hegra Sparebank.

Unge og boliglån

Før jul i fjor kom regelen om 15 % egenkapital slik at bankene kan låne ut inntil 85 % av kjøpesummen på en bolig. Det er krevende for mange, og særlig for ungdom.

Det er høyt prisnivå på boliger og høye krav til egenkapital for de som skal inn på boligmarkedet. Noen har familie som kan stille opp, andre har ikke. Da blir det forskjell på folk. Regelen har i alle fall ikke ført til noen demping av prisene på boligmarkedet, slik intensjonen var, sier banksjefen.

 Virkning av inkasso:

Laukvik advarer mot kortsiktig gjeld og spesielt mislighold av slik gjeld:

- Det ser ikke ut til at alle er klar over hva det betyr å få betalingsanmerkninger og saker til inkasso. Mislighold og betalingsanmerkninger kan redusere muligheten for framtidig finansiering. Man vil ikke få mobiltelefonabonnement eller kredittkort, og noen arbeidsgivere sjekker også betalingshistorikk før de ansetter folk, sier banksjefen.

Nærmere lokalsamfunnet

- Det siste året har du for første gang i ditt yrkesaktive liv arbeidet i hjemkommunen. Hvordan har du opplevd Stjørdal og Hegra som arbeidssted?

- Det har vært fantastisk bra! Du merker at du kjenner mye folk. Det er en fin opplevelse. Du får mye mer nærhet til prosjektene når du jobber så lokalt. Nå er det ansikter knyttet til hver sak. Jeg merker også at jeg leser lokalstoff og lokale nyheter på en annen måte enn tidligere, Det har betydning for banken og ikke minst for meg selv å lese lokalstoffet dypere. Jeg har kommet mye nærmere lokalsamfunnet jeg bor i som banksjef i Hegra Sparebank, og det føles veldig riktig, sier Arne Martin Laukvik.