Sommeren er på sitt midterste når vi sankthansaften avlegger gården Øfsti mellom et besøk. Nede ved Stjørdalselva har fiskerne Martin Sakshaug og Aud Svendsen for lengst funnet sitt favorittvald langs elvas sørlige elvebredd. Røde, lilla og blå lupiner utgjør den fargerike vegetasjonen langs elva som lokker med laks og sjøørret nedstrøms Gråelva som her møter Stjørdalselva.

- Vi har vært her hos Irma og fisket siden 1999 og stortrives med både vertskap, losji og fiskemuligheter, sier Martin Sakshaug og Aud Svendsen. De to er bosatt på Gjelleråsen i Nittedal. Hver fiskesesong legger de to turen innom hos Irma Øfsti, der de leier seg inn for både en og to uker. Før den driftige gårdsdame Irma overtok gårdsdriften med melkekyr og ungdyrproduksjon i 1991, var det hennes forelde Olav og Edith Øfsti som ga ivrige elvefiskere uforglemmelige forpleining og opphold på gården. Søster Anne Siri er også med i arbeidet på gården.

- På gården Øfsti mellom, eller utistuggun på lokalspråket, har gårdfolket siden midten av 1960-tallet tilbudt fiske langs elva og utleie med opphold på gården. Norske og utenlandske fiskere benytter seg gjerne av tilbudet, og noen kommer tilbake år etter år for å prøve laksen i elva. Irma tilbyr husrom for fiskere i kårhuset på gården. Ei rødmalt trønderlån fra 1918 med stue, kjøkken, bad og soverom er holdt i gammel stil. Her inne henger historie fra tidligere fangster. For fiskere som gjerne vil bo ute ved elva, har også gården ei lita hytte som kan leies ukesvis i fiskesesongen.  Martin og Aud skryter av elva, oppholdet og mulighetene dette gir for rekreasjon og naturopplevelser. De to skal leie ytterligere ei uke fiske hos Irma etter at Namsen og Bjøra er testet ut av lidenskapelige fiskere fra Nittedal. Fra Namsen har Aud sin rekordfisk på 14,5 kg. fra 2009. Praten går lett ved elvebredden blant Irmas eplepai og annet godt. Foran den mobile gapahuken som Irma og pappa Olav en gang snekret sammen på gårdstunet brennes det bål. Gårdeier og valdeier Irma Øfsti er påpasselig så elva ikke drar med seg den tømrede gapahuken under flom. - Bål må det være ved elva, sier Martin, og får støtte av Irma som mener det er nedfelt noe rotfast i oss mennesker ved det å møtes til prat rundt bålet. Gårdsdame Irma vet å stelle godt med sine fiskere og holder øye med tingenes tilstand ved elva.

- Nå må jeg vel starte og fiske litt selv også. Nylig deltok jeg på et fiskekurs i regi av Stjørdal-Jeger og Fiskerforening, sier Irma og utelukker ikke at det blir noen turer til elva mellom fjøsstell og melking. Ute går 20 fullvoksne kyr som hver dag gir sitt bidrag til at melkebilen fylles med frisk melk fra enga i Øfsti. Av vårens 22 kalver blir noen tilbake på gården. Andre unge NRF-ere selges som livdyr. Det er travle dager for Irma, men å drive gård trives hun godt med etter at morsmelka fikk henne tidlig inn i bondeyrket. Med 250 dekar landjord på gården produseres det gress og høy til kalver og krøtter. Fritid er et ukjent begrep for Irma, og deltakelse i bygde- og landbruksrelaterte sysler skjer året gjennom. Kanskje kan det uansett by seg en anledning til noen kast i elva med fiskestanga. Irma har jo tross alt sitt eget vald langs en av trøndelags mest ettertraktede elvestrekninger i Stjørdalselva.

Mer om gårdens tilbud på www.visitstjordal.no