Smaken av chili, sitrongress og ingefær river i ganen mens munnen fylles med Tom Yum. En av Thailands tradisjonsrike og populære retter.

THAILAND. En reise til Thailand er en reise i gastronomiske nytelser, strender og et folk som lever opp til myten om ”Smilets land”. Pluss på med rimelig shopping, og du har alle ingredienser for en vellykket ferie.

Reisemålene i Thailand er mange, og charterselskapene dekker de mest populære. Ønsker du derimot kritthvite og folketomme strender må du bevege deg unna de oppkjørte turiststiene.  Ko Kood er et av stedene som fremdeles har en eventyrlig ro og uberørt natur.

Det gode liv

Thailand er også kontrastenes land. På dagtid fylles strendene av barnefamilier og solhungrige europeere. Bølgene slår innover stranden, og river med seg et sandslott i på veien. Ivrige menn setter fart på vannscooterne og føler seg som tenåringer igjen med litt fart og hestekrefter mellom bena. En mor nyter datterens formiddagslur i skyggen til egentid og en god bok, mens en kokosnøtt sørger for påfyll av væske.

80 prosent av thailenderne driver egen bedrift. Arbeidsdagene strekker seg gjerne fra tidlig morgen til sene kvelder. Mange har kommet til turiststedene fra landsbyer andre steder i landet. Barn er igjen hos besteforeldre mens mor forsøker å tjene nok til å forsørge både seg selv og de som er igjen i landsbyen. Her er det ikke mulig å oppsøke NAV for de som ikke har jobb eller inntekt.

Innimellom late timer på stranden, vrimler det av muligheter for å få knadd stive muskler. – Massasje, madame? Vi takker ja, og en time senere har nakke, føtter, skuldre og hender blitt behandlet etter alle kunstens regler. Vi føler oss ti år yngre og med en pris på ca 60 kroner for en time blir massasje en fast kveldsrutine.

Gledespiker

På nettene våkner barene til liv. Hel og halvgamle hvite menn nipper til ølen eller paraplydrinkene sine mens de underholdes av pene, purunge thailandske piker med lårkorte skjørt. De har ofte et påklistret, sensuelt og forlokkende smil som gjør at mennene tror akkurat han er den spesielt utvalgte.

Ting å gjøre

For de fleste er sol og bading viktige ingredienser i en vellykket ferie. Men Thailand har mye mer å by på. På hvert gatehjørne finner du små turistbyråer som selger ulike utflukter og severdigheter. Jean har startet for seg selv i Kamala for bare to måneder siden, og smiler bredt når hun forteller om de ulike mulighetene på gebrokkent engelsk. Der ordene ikke strekker til hjelper Mike fra skredder butikken til. James Bond Island, Phi Phi Island, Fantaseashow, snorkle,- og dykke turer, rafting, apeshow, elefantridning, krokodillefarmer og  jungelturer. Bare tid og feriebudsjett begrenser hva du kan delta på. Fra strendene kan du leie scootere, henge på tube eller en banan etter speedbåt. For de som vil utforske kysten kan de leie egen longtailbåt som frakter deg til strender du bare når sjøveien.

For de sportsinteresserte er en kveld på thaiboxing en innføring i thailands kultur, akrobatikk, smidighet og råskap. Med dundrende musikk starter de gjerne med yngre klasser før de beste avslutter og sender tilskuerne ut i natten med hjertebank og en annerledes sportsopplevelse.

Bangkok:

Turistmålene er i hovedsak konsentrert rundt Hua Hin, Thailandbukten, Pattaya, Phuket og Krabi områdene, det sydlige Thailand.  Hvert område appellerer til mennesker med ulike behov.

Pattaya:

Phuket:

Khao Lak:

Krabi:

Mat

Lunsjen nytes fra en av de mange transportable kjøkkenene. Med en moped fraktes mat, grill og drikke til egnet folkemengde. Her får du en velsmakende lunsj bestående av kyllingvinger, stekt ris og grønnsaker for en pris som knapt hadde holdt til en halvliter pepsi hjemme.

Det er også mulig å utfordre seg selv med å delta på kokkekurs i regi av thailandske restauranter.  Thailandsk mat er grunn god nok til å besøke landet, ja, til og med flytte dit vil mange si.