Det ble en spennende time da kommunestyret i Malvik skulle behandle den svært så omstridte utbyggersaken på Vikhammer. Allerede i starten av møte måtte nok et nytt spørsmål om habilitet vurderes, denne gang ved May Britt Kjelsaas (Sp). Hun har datert tilbake til 2019 kommet med innspill i detaljreguleringen og bor i nær beliggenhet til det aktuelle området.

Kommunedirektørens vurdering tilsa at Kjelsaas, etter bostedsadresse, ikke var inhabil. Kjelsaas hadde blant annet signert på innspill til bekymring for byggeplanene på et tidspunkt hun ikke var folkevalgt. Kommunestyret med ordføreren vedtok mot en stemme fra Rødt at Kjelsaas var inhabil i saken.

– Tenk dere nøye om 

Førstemann ut i ilden var Per Olav Bjørgum (Mdg) som lenge har gitt uttrykk for bekymring rundt byggeprosessen.

–  Jeg vil be alle i salen om å tenke nøye på hva de stemmer og overveie alle moment. Nå har vi sjansen som parti og enkeltrepresentanter å ta valg for neste generasjon som vil ha en formening om hva vi gjorde, forklarte han.

Mdg, Rødt, SV og PP sitt forslag til beslutning var at en del av planen skulle tas ut og reguleres tilbake.

– Hvis vi tar bort åkrene kan området bli brukt bedre. Det har vært snakk om sentrumsmiljø, hvilke senter skal være der? Næring? Jeg stemmer gjerne for næring, men må vi bygge ned matjorda? Vi vil jo også trenge dette. Tidligere vedtak har ført til en skvis, og nå må vi ta grep, argumenterte han.

Forslaget falt med syv stemmer under votering.

Tilbud kommer med folk 

For Torgeir Anda og Venstre var det viktig at byggeprosjektet gikk i havn av flere grunner. Et av de var for et bedre tilbud til folk som ønsker å komme til Vikhammer og Malvik.

– Det er ikke slik at vi ikke kan bygge så mye i Malvik, folk er ute etter bolig og jeg unner de å komme hit. Når det kommer flere innbyggere, blir det flere servicetilbud for alle. Tilbud kommer med folk, forklarte han.

Like etter ga Rikard Spets (FrP) uttrykk for at planene per nå ikke var gode nok, og at områdeplanen syntes å innlemme Vikhammerløkka som friluftsområde. Partiet ba dermed om at området ble tatt ut, som senere ble endret til å utvide parkeringsplassen ved "løkka" til tre dekar. Høyres Anders Frost var klar i sin tale om et levende Vikhammer, men ba om gruppemøte for diskusjon i pausen.  FrP sitt forslag falt med ni stemmer.

– Maler fanden på veggen

Rakel Trondal (SV) dro frem klimakortet og pekte raskt på forsyningsgraden som vil forsvinne ved å fjerne dyrkajorda. Utsynet mot fjorden beskrev hun også som "en mur av blokker som ødela kvaliteten ved Malvik".

– Det er allerede trasig og trist å kjøre rundt på Vikhammer, det jeg ser er at utsynet til fjorden forsvinner. Hadde vi ønsket flere folk rundt oss hadde vi flyttet til Trondheim. Denne byggingen sørger for at vi må hente mat lengre unna, og det er ikke god klimapolitikk, fortalte hun, som et stikk til Sp og V.

Dette falt ikke i god jord hos Ketil Sivertsen (Sp) som blant annet hadde foreslått på vegne av Ap og eget parti å legge grønne tak på boligene og muligheter for parsellhage til dyrking.

– Vi er stolte og har tro på hva vi har utrettet. Det partiet (SV) beskriver stemmer ikke. De legger oss til hugg for å male fanden på veggen. For er det ikke slik at det bygges 180 boliger på dyrkamark i Trondheim? Disse utfordringene er mange andre steder, og vi står for meningen at vi verner jorda, forklarte han.

Forslagene falt en etter en 

Til votering lå det mange forslag til endringer. Disse ble imidlertid felt en etter en, og innstillingen fra kommunestyret til detaljreguleringen ble til slutt vedtatt 25 mot seks stemmer.  Partiene som stemte imot var Mdg, PP, SV og Sp.