Det hele startet ved at de to, Gunda Djupvik og Gunda Marie Næss møtte hverandre via en blogg om mat og matoppskrifter. Forfatteren Gunda Djupvik har fast spalte i Sunnmørsposten der hun skriver om mat, parfyme og kjærlighet. Hun har tidligere gitt ut kokeboken Smalhans- Sunn god og rimelig mat året 2011. Sunnmøringen Djupvik med fødselsår 1966 ville ha med seg 1965-årgang Gunda fra Stjørdal til å fotografere alle «rettene» etter å ha sett bilder på bloggen.  Nå foreligger boken «Sylting og safting- heile året», der altså Gunda Marie Næss fra Stjørdal har tatt alle bildene i boka med fristende oppskrifter om sylting og safting.

Nyttig bok om bær, sopp og saft

Nye frekke smakar på krukker og glas, slik fremstiller forfatter Gunda Djupvik boka fra et sunnmørsk synspunkt. For Gunda Marie Næss fra Stjørdal har arbeidet vært både lærerikt og spennende. Hun byr denne soldagen på økologisk rabarbrasaft på svabergene ytterst på Sutterøy. I fjæra leker barn i sanden og i vannet, mens Gunda Marie forteller om hvordan boken ble til.

-        Det har blitt mange timer bak kameraet etter at vi både sammen og hver for oss fikk laget mange spennende mat-runder med sylting og safting. Det har også vært en hektisk periode for å greie alle motivene innen tidsfristen vi hadde, sier Gunda Marie, som nå håper at folk oppdager alle fine mulighetene som ligger i slike gamle prosesser for å bevare smak og næringsinnhold i det naturen har å by på av bær og grønt spisende.

-        Er det mange som praktiserer disse gamle konserveringsmetodene i dag Gunda?

-        Det er vanskelig å anslå hvor mange som sylter eller safter i dag. Trender ser ut til at stadig flere ser nytten av å sylte ned eller lage saft av det naturen kan tilby av bær, frukt og grønnsaker. Vi selger i alle fall mange norgesglass på bruktbutikken, også husker jo de fleste at bestemor gjerne hver høst utførte disse ritualene på kjøkkenbenken, sier Gunda Marie Næss.  Førstkommende fredag 17. august er begge Gunda-er på plass hos Bruktbo på Sutterøya for å signere den nye boka. Denne dagen fra 11.00 til 15.00 vil boken på 128 sider bli å få kjøpt på gjenbrukstorgets bruktbutikk i Stjørdal.