Prosjektet «Menn i helse» jobber for rekrutering av menn i helsesektoren. Ronny Åsheim (40) er en i en klasse på elleve menn som er under omskolering gjennom NAV.

Tidligere var han en av dem som jobbet med transport, samt ti år med bygg- og anlegg. Ronny er nå en  i en klasse på tretten, elleve  menn samt to kvinner gjennom kurset AMO, som er omskolert og på vei til en ny jobb i Stjørdal der formiddagsvakten er klokka ni. Mange timer bak rattet er byttet ut med turnusjobbing og det å gi et menneske praktisk bistand, sosialisering og pleie.

–Nytt ja, men utforende og mer meningsfylt. Jeg trengte nye utfordringer, sier Ronny, som fikk høre  om prosjektet gjennom nav. Ved oppstarten ble han tatt opp i klassen etter første intervju. Nå fordeler han tiden mellom praksis og teori. Loggføring, observasjon  og evalueringer er også en del av pensum. Ronny er med i prosjektet «Menn i helse» og får tett oppfølging av en fast ansatt og personlig veileder i bofellesskapet han jobber. De ti gjenværende elevene jobber også på ulike helse,-bolig – og avlastningstilbud i kommunen.

AMO er et tilsvarende kurs med kvinner og menn, dette også gjennom nav.

Flere rekrutteres

Prosjektet «menn i helse» har hatt stor suksess i Trondheim og nå tilsvarende i Stjørdal, selv om det foreløpig er et prøveprosjekt. Planen for medlemmene i prosjektet er å  fullføre Vg1 og vg2 på folkeuniversitetet løpet av ett år med ca 18 måneder veiledet praksis, men praksistiden er individuell. Å få fagbrev i helse er selve målet med utdanningen. De som ikke har basisfagene fra vg1 må gjennomføre disse. Evaluering skjer etter to måneder. Praksis og teori går hånd i hånd.

–Målgruppen er godt voksne menn som vil arbeide med mennesker gjennom helsesektoren. Av ulike grunner er alle sykmeldte fra sin tidligere jobb. Ideen og målsettingen med dette er å tenke nytt og få flere faglærte i helsesektoren, sier spesialrådgiver i etat omsorg, Terje Johnsen. Som leder for fremtidens omsorgsplan «omsorg 2030», sier han at «Menn i helse» er et lovende og eget vedtak. Han får full støtte fra Enhetsleder og habeliteringskoordinator i barne- og avlastningstjeneten, Ann Kristin Hoås. –De som er interesserte, kontakter nav. Dette er et godt samarbeid mellom oss og Nord-Trøndelag fylkeskommune i forhold til videregående utdanning. Vi stiller høye krav til de som skal være med i prosjektet og har fått positive tilbakemeldinger. Menn i helsesektoren er etterspurte!, sier hun.

-Fremtidens «Menn i helse?»

-Foreløpig er dette kun et prøveprosjekt i første runde, men vi tar i mot tilbakemeldinger og ser hva som kan gjøres bedre.

-Hva gjøres for å markere prosjektet?

- Se mer om ordningen i Trondheim på www.mennihelse.no. Vi er «underlagt» Trondheim og Frode Rønnsberg. Men tanken er at dette skal ut til flere kommuner, avslutter Hoås.