Per i dag beregnes torgavgiften etter satser for døgnleie, ukeleie, halvtårsleie og helårsleie, der strømmen kommer i tillegg.

Nå foreslår kommunedirektøren å skrape de gamle satsene til fordel for en ny ordning. I det nye forslaget kan kommersielle aktører låne torget for en timesats der strømmer er inkludert i prisen. På den måten betaler leietagerne kun for den tiden de benytter seg av arealet.

Lag og foreninger kan i likhet med tidligere leie torgarealet gratis med strøm.

Men det som virkelig tar leien av torgarealet et steg videre, er den nye bookingløsningen som har blitt innført. Den er både enklere og mer fleksibel.

Brukergruppen vet best

Under formannskapet ble det diskusjoner om hvorvidt det var nødvendig å operere med times- og kvadratmeterpriser, i og med at målet er å få flest mulig til å benytte seg av arealet.

Inntektsgrunnlaget er såpass lavt både i nåværende ordning og den nye foreslåtte. Det er altså lagt til rette for at det skal være billig for folk låne plass på torget uansett, men målet er å gjøre det enklest mulig for leieren, slik at det blir desto mer attraktivt å leie torget.

Renate Bjørshol (H) var blant de som undret på hvor lett forslaget egentlig er for brukeren.

- Jeg er i utgangspunktet med på både timepriser og halvdøgn, så lenge det er ønske om dette fra brukergruppene. Har vi vært i kontakt med næringsforeningen og frivilligheten for eksempel. Det er de som leier, som vet dette best, sa hun.

Torget 1.0

Bente Næverdal svarte formannskapet ut, og forklarte at det var lagt opp til times- og kvadratspris fordi det er slik det har vært tidligere. Hun forklarte at de også hadde vært i kontakt med lag og næringsliv, men at tilbakemeldingen så langt har latt vente på seg.

- Lån av torgarealet har vært svært tungvint, du har måtte ringe servicetorget i åpningstiden og det hele har blitt håndtert på et Excel-ark. Nå skal vi gå over til det samme bookingsystemet som vi blant annet bruker i idrettshallene, opplyste Næverdal.

Videre forklarte hun at kommunen ønsker å gå bort fra årsleie av torget, fordi de ikke ønsker permanent aktivitet fra næringsliv som fint kan benytte seg av andre lokaler.

- Vi må prøve oss frem å se hvordan det går. Det steget vi er på nå er Torget 1.0, men vi har også en videre plan om der vi legger ned mer penger, vannledning og strøm. Kanskje skal vi gjøre mer med paviljongen – det får bli Torget 2.0. Men det er mye enklere nå enn det har vært tidligere, og det er et skritt i riktig retning, sa Næverdal.