- For meg som har hatt en ledende rolle i begravelsesbransjen i vårt distrikt i 22 år, er det en inspirasjon å få være med å skape dette. Det tilfører distriktet et utvidet og bredt tilbud innenfor den ærefulle virksomheten vi driver, sier seniorgravferdskonsulent Mari Ann Berg.

I desember flyttet Begravelsesbyrået Hyldmo inn i ærverdige Lokstallen, og fant raskt ut at salen egnet seg ypperlig til seremonirom. Nå blir de den første i bransjen i distriktet som kan tilby sine kunder et skreddersydd rom til formålet.

foto
I tillegg til seremonirommet har begravelsesbyrået også to funksjonelle samtalerom. Foto: Anette Fossmo

- Spesielt i større byer har begravelsesbyråene ofte egne seremonirom, og det var på tide at også Stjørdal fikk et. Vi så potensialet da vi var så heldig å få flytte inn i dette fantastiske huset, fortsetter hun.

Det er nå lagt til rette for at nyoppussede seremonirommet kan huse mellom 70 og 80 personer.

Vellykket seremoni

På nyåret holdt de sin første seremoni i eget hus, en opplevelse Berg beskriver som god.

- Den første seremonien var svært vellykket, og der var det jeg som var seremonileder. Men det kan like gjerne være noen fra familien som leder, eller at det leies inn en seremonileder utenifra, opplyser Berg.

foto
De nye lokalene inneholder også et utstillingsrom som fortsatt er under arbeid. Navnene på gravstenene er ikke virkelige personer. Foto: Anette Fossmo

Hun forklarer at seremonier vanligvis foregår i kirken, men at de fra en tid til annen møter klienter som ønsker å ha seremonien lagt utenfor kirken. Det kan være på grunn av trosretning eller fordi de ønsker en seremoni av mer personlig karakter.

- Vi ser også at andelen kremasjoner er økende. Når kisten likevel skal kjøres bort i bil, har det litt mindre praktisk betydning hvor seremonien avholdes, sier hun.

Hittil har begravelsesbyrået holdt seremonier i kulturhusene, grendehus, menighetshus eller skoler.

– Som skapt for virksomheten

Da de var på utkikk etter nye lokaler og fikk høre at Lokstallen sto ledig, trodde begravelsesbyrået nesten ikke at de kunne være så heldige.

foto
Bildet viser seremonirommet under den første seremonien, som ble svært vellykket. Bildet er gjengitt med tillatelse. Foto: Privat

- Vi kom inn og det var kjærlighet ved første blikk. Huset i seg selv er majestetisk og høytidelig, og det er som skapt til å drive begravelsesbyrå. Det er en svært verdig ramme for den virksomheten vi driver, sier Berg.

Hun beskriver beliggenheten som unik og lett tilgjengelig. Ikke minst er det et godt kontorlandskap for firkløveret som i tillegg til Berg består av Roger Ivar Knotten, Lill-Jorunn Gundersen og Vegard Byberg.

- Vi har absolutt fått bedre lokaler, og det er godt å få være med og skape og forme det selv. Vi har et oppgående og funksjonelt kjøkken, et seremonirom og to funksjonelle samtalerom. I tillegg har vi også et utstillingsrom som er under arbeid, smiler Berg.