-Jeg har alltid vært aktiv. Å slutte med aktivitet var aldri et alternativ.

26. april forteller Birgit Skarstein om det å finne tilbake til et aktivt liv etter en mislykket operasjon som gjorde henne avhengig av rullestol. Fysisk aktivitet er noe hun kommer inn på, samt det å mestre utdanning og andre ting som bidrar til et selvstendig liv.

 -Jeg vil gjerne intervjue deg om foredraget du skal holde. Det om fysisk aktivitet, sier jeg på telefonen.

-Å, det foredraget, sier Birgit. Foredraget er tydeligvis en av mange aktiviteter jenta fra Levanger er med på.

 –Å prøve og feile. Og å prøve igjen. Etter ulykken var dette noe som måtte erfares, forklarer hun.

Var det derfor du meldte deg på «Ingen grenser»?

-Ja, jeg ville prøve. Har jeg prøvd en aktivitet, gir det meg motivasjon til en annen. Slik er det uansett om erfaringen er positiv eller negativ.

Foredrag gir motivasjon

Birgit understreker at det er veldig viktig å få frem muligheter. -Et aktivt liv er mulig for alle og derfor holder jeg gjerne foredrag. Positive tilbakemeldinger har det vært mange av. –Eneste utfordringen er at jeg ikke rekker å følge opp alle tilbakemeldingene jeg får.

Hun jobber hos Norges idrettsforbund og takket ja til å holde foredrag. Det er første gang etter ulykken at hun holder foredrag i Midt-Norge.  Hun sier at det er viktig for henne å holde foredrag. –Det er en motivasjon i seg selv.

Paneldiskusjon

Fagkonsulent innen idrett for funksjonshemmede i Norges idrettsforbund, Per-Einar Johannessen er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av seminarene. Enten kan en melde seg på begge seminarene eller et. Johannessen sier at seminarene har både litt likt og litt ulikt innhold og at hvert tema er innen en viss tidsramme.

Ett av seminarene den 26. april er litt utvidet. Fra klokka 11.00 til 14.00 er det seminar i Trondheim spektrum samtidig som Midt-Norsk hjelpemiddelmesse pågår. Foruten flere spennende foredrag vil det på slutten av seminaret også foregå en paneldiskusjon med følgende deltakere: Rådmann i Trondheim, Morten Wolden, leder i Sør-Trøndelag idrettskrets og medlem av integreringsutvalget i Norges idrettsforbund, Terje Jentoft Roel, nestleder i sentralstyret i Norges Handicapforbund, Toril Heggen, rådgiver i idrett og friluftsliv i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Oddveig Bredesen samt Birgit Skarstein.

- Seminaret i Levanger er gratis, mens det er en liten deltakeravgift på 100 kroner i Trondheim. Men den inkluderer også litt å spise og kaffe/te, sier Johannessen.

«Norge rullende på langs»

Det er også flere kjente ansikt på seminaret fra klokka 16.30 til 19.00 ved høyskolen i Levanger: Steinar Andreassen Jensen, som i løpet av to måneder i fjor håndsyklet hele 2700 kilometer fra Lindesnes til Nordkapp i forbindelse med idrettsfobundets rekrutteringskampanje «Norge rullende på langs» skal holde et foredrag om hvilke behov og ønsker funksjonshemmede barn/unge har i forhold til fysisk aktivitet.

Påmelding

Johannessen sier at det allerede har kommet inn mange påmeldinger og understreker at det viktig å være tidlig ute for å sikre seg plasser.

- Alle er velkomne og kan få utbytte av seminariet. Du trenger overhodet ikke å være funksjonshemmet eller ha noen tilknytning til noen som er det. Kom hvis du er interessert, men det er begrenset antall plasser så det kan lønne seg å være tidlig ute med påmelding, sier han.

Opplysninger som e-post adresse, navn, adresse, mobilnummer og fødselsår er påkrevd. Send e-post til: pej@idrettsforbundet.no eller sms 9240 2803. En eventuell ledsager må også være påmeldt. Påmeldingsfrist er 15. april.