Nettredaksjonen

Verne om demokratiet

På Stjørdal ble det holdt minnemarkering for terrorofrene ved monumentet utenfor Ole Vig videregående skole. Arbeiderpartiets varaordførerkandidat Toril Sandvik fortalte om terrordagen under sin gripende minnetale.

- De fleste husker hvor de var og hva de gjorde 22. juli 2011. Jeg var på utenlandsferie, sola skinte og vi koste oss. Plutselig merket vi en trykket stemning på stranda, og da vi passerte en av restaurantene så vi bilder fra Oslo og Utøya på storskjerm. Det var nesten ikke til å tro.

Sandvik mener 22. juli viser viktigheten av å verne om det norske demokratiet.

- Terrorangrepene rammet også demokratiet og verdiene våre. Vi kan ikke akseptere at noen setter sine egne verdier foran loven, og må vise at høyreekstremisme ikke har noen grobunn i det norske samfunnet.

- Må opprettholde åpenheten

Tiden etter angrepene i Oslo og på Utøya har vært tung og tøff for de mange tusen pårørende og involverte.

- 22. juli vil for alltid bli stående som en svart dag. Noen av de pårørende har gått videre, mens andre trenger mer tid for å bearbeide sorgen, påpeker Sandvik, som håper nordmenn også i framtida fortsetter å markere dagen.

- Vi må minnes de som ikke er her med respekt. Det er viktig at vi tar ansvar for å opprettholde det åpne samfunnet vi lever i, og at vi holder på det vi tror på. Sammen er vi sterke, og måten vi har minnet ofrene på gir oss mot til å kjempe videre.

Ett minutts stillhet

Minnemarkeringen inneholdt også sang av Ann Kristin Andersson, og tale fra Nord-Trøndelag AUF. Deretter ble det lagt ned krans ved 22. juli-monumentet og avholdt ett minutts stillhet for terrorofrene. Mange hadde møtt opp for å ta del i minnemarkeringen, og flere la ned blomster ved monumentet.