I juni 1991 var Ellen og hennes sønn Clas på 12 år på fjelltur. De startet på Reitan stasjon gikk over Kjøli og videre til Riasten , Stugudal og Nesjøen. Da de kom frem til Nesjøen ville gutten leie seg båt. Erling Brantzæg, en trivelig kar fra Stugudal, hjalp de to og de fikk en fin båttur.

- etter båtturen og noen døgn ved Nesjøen, gikk Clas og jeg ferdig turen. Erling kjørte oss til Sylsjøen og vi gikk til Biskopsjøen, Vigelsjøen og Brekken. Derifra haiket vi til Røros og tok toget til Oslo. Tilbake i Oslo sa jeg opp jobben. I november samme år var gutten og jeg på plass på Stugudalen, hjemme hos Erling.

Dette er kortversjonen av Ellen, eller Ellen Fredrikke som hun er døpt, sitt første møte med Erling Brantzæg. Liten tvil om at dette var kjærlighet ved første blikk. Hun følte at hun ikke var noen ungdom og livet leves kun en gang. Det å ta raske avgjørelser og være effektiv er nok et av Ellen sine egenskaper – på godt og vondt.

Oppveksten

Fortell om deg selv

- jeg er fra Levanger.  Min far var fra Røros og min mor fra Lillestrøm. Jeg har bodd 14 år i Oslo. Der jobbet jeg i 8 år som flyvertinne hos, den gang, Braathens flyselskap. Jeg ønsket ikke å jobbe som flyvertinne til jeg ble pensjonist, så de siste årene jeg fløy tok jeg utdanning innen data, programmering, systemutvikling. Så det var en jobb som prosjektkoordinator jeg hoppet av fra etter fjellturen.

- det at jeg sa opp jobben i Oslo og flyttet til Tydal etter et kort møte med Erling var nok dristig. Jeg fulgte hjertet og det har jeg aldri angret på. To barn ble det også. Det som var mest spennende var hvordan Clas ville trives. Ikke enkelt å komme fra en storby til et lite sted.

Ellen ønsker å berømme måten sønnen ble tatt i mot på. Før de flyttet fra Oslo fikk han brev fra sine nye klassekamerater i Tydal. De ønsker han velkommen og han fikk samtidig beskjed om å møte opp på første fotballtrening for de behøvde spillere for å stille lag. Clas er i dag bosatt med familie i Tydal.

- Må nevne at da jeg dro på fjellturen til Stugudal var min mor redd for at jeg skulle treffe på bjørn. Det var nok andre ting hun burde ha vært redd for tror jeg, sier Ellen smilende mens hun må selge nok et fiskekort og svare på spørsmål fra turister.

Nesjøen båtutleie

Nesjøen vil for alltid ha en spesiell plass i hjertet til Ellen. Hun og Erling hadde sin bryllupsfest ved Nesjøen og det var naturlig at hun hjalp Erling med båtutleie. Etter hvert har det blitt både hytteservice med bl.a. brøyting, vasking og tilsyn av hytter i Stugudal. De selger også ved til hyttefolket.

De har et godt forhold til hyttefolket og Ellen sier at det er viktig med den kontakten som hytteservicen gir. Flere og flere hyttebeboere bruker hytta i lengre tidsrom enn før og med stigende komfort kommer også ønske om hjelp i hyttene.

Stugudal Håndverk og Fritid

Det som nok står Ellens hjerte nærmest er nok Stugudal Håndverk og Fritid. 4 driftige damer, Siri T. Aas, Bjørg Tyholt, Aud Kåsen og Ellen, startet med salg av husflidsvarer i gammelstua på gården hos Aud i 1995. I 2000 flyttet de inn i nytt hus ved Stugudal landhandel. Etter dette utvidet bedriften seg videre.

I 2011 tok Ellen, Erling og sønnene over Stugudal Håndverk og Fritid og det er nå drevet som en ren familiebedrift.  Foruten turistinformasjon salg av fiskekort og husflidsvarer fra 50 – 60 lokale små-produsenter, har de også avtale med Tydalskjøtt, Selbu Husflid, Selbu Sport’n og Maxbo.

- det er godt å ha flere forskjellige produkter. Det er også flott at jeg i år har fått godkjent kjøkken og serveringsbevilling. Jeg kan dermed servere hjemmebakt mat slik som boller, kaker og pizza.

Ellers så går det mye i nystekte vaffel og kaffe. Turister kommer innom for å s

e hva vi har. Mange kjøper av både husflidsvarer, suvenirer og da blir det også med både kaffe og vaffel. På fine dager er det koselig å sitte utenfor butikken å innta sitt måltid.

Tydaling

Er du blitt en tydaling?

Ellen smiler når hun får det spørsmålet.

- Det er aldri enkelt å komme til et nytt og lite sted der alle kjenner alle. Jeg tror nok at jeg alltid vil være en innflytter selv om jeg blir boende her i mange år. Slik er det bare. Jeg er nok også en dame som ”bråker” litt mye. Det skyldes nok at jeg har engasjert meg og har meninger om mangt. Jeg har nok stilt spørsmål rundt ting som ”alltid har vært slik.”

Det er nok ikke alltid like populært.

-I tillegg er jeg nok litt for utålmodig og har litt for mange ideer. Da er Erling god å ha, for han er mer realist enn meg, og kan se hva som er mulig, og få meg ”ned på jorda igjen”. Gjelder det en sak hvor jeg vet jeg har rett så er jeg nok ikke lett å stoppe, og da bidrar også Erling med støtte og oppmuntring.

- Jeg og Erling har jobbet sammen siden jeg flytta hit. Vi har en grei arbeidsfordeling, han tar det praktiske og jeg tar papirarbeid og prater. Det fungerer utrolig bra.

Siden en ikke skal nevne en dames alder så kan en si om Ellen at hun er født i midten av forrige århundre. Men det kan en ikke se på henne der hun serverer vafler, selger husflidsvarer, baker pizza og selger fiskekort. Alt med et smil og en fin kommentar.

En ting er sikkert noe fritidsproblem har hun ikke. For Ellen og Erling er dette blitt en livsstil hele året. Når vinteren tar grep rundt Stugudal og turistene er borte så er hyttefolket her fortsatt og skal ha ting utført.

Ellen håper hun og Erling kan få noen fine dager ved Nesjøen i sommer.

-Det var jo her ”mitt 2. liv”startet i 1991.

Med glimt i øyet sier hun at etter å ha vært gift i 20 år skiftet hun etternavn til Brandtzæg, for når det har gått bra i 20 år må jo ekteskapet holde resten av livet..