Ordførere 1962 - 2014

  • 1962 – 1966: Johan Vikan (Sp)

  • 1966 – 1967: Lars Bidtnes (V)

  • 1967 – 1975: Karl Eidsvik (Sp)

  • 1975 – 1979: Kåre Forø (DLF)

  • 1979 – 1985: Håvard Alstadheim (V)

  • 1986 – 1993: Alf Daniel Moen (A)

  • 1994 – 1995: Einar Wollebæk Andersen (H)

  • 1995 – 1999: Alf Daniel Moen (A)

  • 1999 – 2013: Johan Arnt Elverum (Sp)

  • 2013 – 2014: Ivar Vigdenes (Sp)

Ordførertid:

  • Sp: 4,5 + 8 + 14,5 = 27 år

  • Ap: 8 + 4 = 12 år

  • V: 1,5 + 6 = 7,5 år

  • DLF: 4

  • H: 2

Dagens mandatfordeling:

  • Sp: 7

  • H: 7

  • Frp: 3

  • V: 2

  • KrF: 2

Sp mer enn halvparten

Det betyr at Stjørdal har hatt ordfører fra Senterpartiet i mer enn halvparten av tida som storkommune. Men hvilke konstellasjoner er det mulig å se etter valget neste år?

For det første at de fem borgerlige partiene fortsatt får flertall og klarer å finne sammen for å beholde ordførerposten. Ved valget i 1999 var det enighet mellom partiene om at det største partiet skulle få ordføreren. Den gang var Senterpartiet størst og partiet fikk dermed ordføreren med knapp margin foran Høyre. Da ble Johan Arnt Elverum (Sp) ordfører og Einar Fløttum (H) varaordfører.

Og ved de neste valgene i 2003, 2007 og 2011 har Senterpartiet fortsatt vært størst. Partiet gjorde et brakvalg i 2007 med 2504 stemmer og 25 % av stemmene. Det ga ti mandater mens Høyre den gang kun fikk fire mandater. Men allerede ved neste valg i 2011 gikk Høyre fram med tre mandater mens Sp tapte 3. Dermed fikk begge partier sju mandater og var klart største blant de borgerlige partiene. Sp hadde fortsatt flest stemmer.

Det var likevel en viss spenning ei kort stund etter valget da Ap tilbød Høyre samarbeid og ordførerposten. Men den da 73 år gamle ringreven Johan Arnt Elverum handlet raskt. Allerede tirsdag kveld dagen etter valget fikk han spikret en ny politisk samarbeidsavtale mellom de fem partiene.

Som pris ofret han en plass i formannskapet slik at Sp har en plass på linje med både Frp, Venstre og KrF. Høyre har to. Som i de 12 foregående år skulle Høyre fortsatt ha varaordføreren. Høyre takket nei til samarbeidsinvitten fra Ap som kunne ha gitt partiet ordføreren.

Med borgerlig flertall etter valget neste år er det fortsatt mulig med borgerlig samarbeid. Men vil Høyre kreve ordføreren hvis partiet blir størst? Vil noen andre parti kreve at Sp gir fra seg ordførerklubba for fortsatt å være med?

Venstres stilling

Her er størst spenning knyttet til Venstre som sammen med sin politiske tvillingbror DLF har hatt ordførermakta nesten like lenge som Ap i Stjørdal; dvs. totalt innpå 12 år. Får Venstre så stor oppslutning fra velgerne at partiet kan kreve større politisk uttelling gjennom posisjoner?

En annen variant er det at Venstre omdefinerer sin stilling fra å være borgerlig samarbeidsparti til å være et liberalt og uavhengig sentrumsalternativ. Allerede i dag kan Venstre gi seg selv en slik stilling i midten mellom de to blokkene. I dag har Venstre 2 mandater.

De andre borgerlige partiene har til sammen 19 mandater mens Ap + SV har 20 mandater. Begge blokkene trenger støtte fra Venstre for å få gjennomslag for sin politikk. I dag har den borgerlige blokken denne støtten. Våger Venstre å innta en uavhengig stilling? Det kan skape en ny politisk dynamikk i Stjørdal.

Venstre kan også vente til etter valget i 2015 med å innta en uavhengig politisk stilling. Det åpner for nye konstellasjoner med tanke på ordførervalg.

MDG sin rolle

Men det politiske landskapet i Stjørdal kan også få et nytt innslag som tidligere har hatt en gjesteopptreden. Vi tenker på Miljøpartiet De Grønne (MDG) som fikk ett mandat etter valget i 2007 takket være stor støtte til Arne Moe. Men partiet falt ut i 2011. Men med sterk nasjonal framgang kan partiet også gjøre seg gjeldende igjen i Stjørdal – kanskje i en vippeposisjon med den makt det gir.

KrF sin plass

I årene 1995 – 1999 samarbeidet KrF med Ap og SV i Stjørdal. Takket være støtte fra KrF etter valget i 1995 fikk Alf Daniel Moen fire nye år som ordfører. Ved valget i 1999 skiftet KrF til den borgerlige blokka. Etter valget i 2015 er det i dag vanskelig å se for seg at KrF kan innta en strategisk avgjørende politisk posisjon. Partiet vil neppe innta en uavhengig posisjon som Venstre drømmer om. Det er fortsatt åpent hvem som blir KrF sin frontfigur ved valget neste år.

Høyres rolle

Høyre sitter med nøkkelen og har valgalternativ. Partiet kan fortsatt slutte opp om et borgerlig samarbeid. Men nå har Stjørdal Høyre fått en ung politisk leder som tør å tenke nytt. Høyre vet at partiet i et samarbeid med Ap får ordføreren.

Det er sterke krefter i Høyre som mener at Sp neste år har hatt ordførermakta lenge nok med de 16 siste årene. Og Ap inngår gjerne et samarbeid med Høyre for å ta ordførermakta fra Sp. Krefter i Ap husker fortsatt det konstruktive politiske samarbeidet med Høyre i årene 1987 – 1995.

Guatemala

Det kan også gi Høyre en friere stilling enn partiet har i dag. Et godt eksempel på det er forholdet til Guatemala og vennskapsbyen Panayachel. Det er et samarbeid som er bygd opp takket være iherdig innsats over flere år med gode resultater og utbredt kontakt

Her gjorde ikke minst Høyres varaordfører Ole Myrbekk en fantastisk innsats i sin tid (2007 – 2011). Høyres medlemmer i formannskapet i dag – varaordfører Ole Hermod Sandvik og Lillian Solstad – har begge vært ivrige forkjempere for dette samarbeidet. De har ved selvsyn under besøk i Guatemala sett resultatene.

Ordfører Ivar Vigdenes har på sin side aldri besøkt Guatemala på vegne av Stjørdal kommune. Han har heller ikke vært med på å utvikle dette samarbeidet. Derfor smerter det heller ikke en innsparingsivrig ordfører å fjerne midlene til dette samarbeidet på tross av motstand.

Her har ordføreren trumfet sin vilje igjennom og Høyre har latt seg kue. Det ville aldri skje i et samarbeid med Arbeiderpartiet. Det er ganske eiendommelig at Stjørdal kommune bryter sitt samarbeid med vennskapsbyen Panayachel i Guatemala samtidig som kommunen går 25 mill. kr. i overskudd i 2013. Det er grunn til å tro at et stort flertall av kommunestyret i Stjørdal egentlig ønsker å fortsette samarbeidet med Guatemala.

Dersom Ap ikke får til samarbeid med Høyre, finnes det andre alternativ? Venstre peker seg ut som det beste alternativet. Et nytt politisk samarbeid for Venstre kan være en veg for å få partiet ut av dagens dødvann som rent støtteparti.

Lydige Frp

Frp står på sidelinja som en lydig disippel. Frp gjorde et godt valg i 2007 og ble det nest største borgerlige partiet uten å kreve varaordføreren. Kan Ap i Stjørdal være like dristige som sine partikamerater i Selbu etter valget i 2007 ved å inngå et samarbeid med Frp?

Det er vanskelig å se for seg et slikt samarbeid i Stjørdal og det vil i tilfelle overraske sterkt. Men politikken er full av overraskelser. Det var også overraskende da Ap samarbeidet med Høyre etter valget i 1987.

SV på sidelinja

SV står også på sidelinja. På 90-tallet var SV aktiv i ordførerdebatten og hadde også varaordføreren i perioden 1995-1999. Men det er vanskelig å se for seg SV i dag i noen former for samarbeidskonstellasjoner uten Ap.

Oppsummering:

Det er mulig å se for seg tre mulige ordførerkandidater etter valget neste år. De kommer fra de tre største partiene Ap, Sp og H. Vi minnes godt at både DLF og Venstre som små partier hadde ordføreren i totalt nesten tolv år. Det skyltes de dyktige politikerne Forø og Alstadheim med helt egne egenskaper ikke minst for samarbeid. Men Venstre kan fortsatt påvirke den politiske prosessen.

Mer Vigdenes

Spørsmålet er: - Hva kreves for at Ivar Vigdenes blir gjenvalgt som ordfører?

Det nærliggende svaret er borgerlig politisk flertall. Og her er det flere muligheter. Venstre kan velge en fri stilling. Men MDG er en mulig samarbeidspartner dersom partiet kommer i posisjon for å avgjøre. Ordfører Elverum inviterte Arne Moe til lunsj etter valget i 2007. Det resulterte i et politisk samarbeid som sikret MDG plass i Komite Næring og Miljø for Olaus Dalsplass som var en stor fargeklatt i det politiske landskapet. Moes vararepresentant Karin Aune Berg samarbeidet derimot godt med Ap og SV.

Det ligger en utfordring for Sp i å bli største borgerlige parti i Stjørdal dersom Høyre etter gamle spilleregler krever ordføreren hvis partiet blir størst. Vil Høyre tape stemmer som følge av regjeringsslitasje? Kan Sp markere seg sterkere på den nasjonale arena med politikk framfor personstrid?

Er det mulig å se for seg Ivar Vigdenes som varaordfører med de oppgaver det medfører med møteplan osv? Vi sliter. Samtidig har Ivar Vigdenes et fantastisk kontaktnett som han kan bruke til beste for Stjørdal – dersom han får muligheten.

Sp – Ap – i det blå

Et samarbeid mellom Sp og Ap ville fjerne enhver tvil om ordførervalg. Men med dagens politikere der det vanskelig å se for seg et slikt samarbeid der Ap støtter en Sp-ordfører. Like vanskelig er det å se at Sp skulle støtte en ordfører fra Ap for å få varaordføreren. Sp må nok basere seg på at partiet fortsatt skal bli det største borgerlige partiet og på at den borgerlige blokken – eventuelt i samarbeid med MDG – får flertall.

Ordfører fra Høyre

Hva kreves for at Høyre får ordføreren? Vi skriver Høyre fordi varaordfører Ole Hermod Sandvik etter hva vi vet ennå ikke har klarlagt om han stiller til valg igjen neste år. Da blir han ordfører dersom han ønsker det – i samarbeid med Ap.

Da vil Sandvik i motsetning til 2011 ha med seg erfaring i å styre en kommune. Som møteleder er han veldig ryddig. Ap ville være lykkelig for en slik løsning og i tillegg få varaordføreren. Høyre kan også kreve ordføreren i et borgerlig samarbeid dersom partiet skulle bli størst.

Ordfører fra Ap

- Hva kreves for at Ap får ordføreren? Vi skriver også Ap av respekt for nominasjonsprosessen. Alf Daniel Moen toppet Ap-lista i 1987, 1991, 1995 og 1999. Han ble ordfører første gang fra 1986 uten å toppe lista ved valget i 1983. Ved de tre siste valgene er lista toppet av Merethe Storødegård i 2003; Ingvild Kjerkol i 2007 og Joar Håve i 2011.

Det betyr at Johan Arnt Elverum møtte fire forskjellige toppkandidater fra Ap ved valgene i 1999 – 2003 – 2007 og 2011. Historien tilsier at det kan stilles spørsmålstegn ved om det er naturlig og riktig av Ap å stille med samme ordførerkandidat som sist.

Dersom Ap og SV får flertall, står ordførerstolen klar for Ap. Siste gang manglet ganske få stemmer. Som nevnt innledningsvis har Ap tidligere samarbeidet med Venstre, Høyre og KrF før ordførervalg. Nye samarbeid er mulig. Ap vil neppe kreve ordføreren i første omgang i samarbeid med Høyre. Men det er vanskelig å se for seg at Ap gir bort ordføreren til mindre parti. Men dersom det er betingelsen for å ta ordføreren fra Sp, er ingenting umulig i politikken.

Politiske saker

Kulturhuset har utviklet seg til å bli en het politisk potet. Men nå ser vi konturene av huset. Den store oppgaven er drifta innenfor ansvarlige økonomiske rammer.

Skolestrukturen i Stjørdal har lenge vært hellig – men særlig Høyre og også Venstre stiller spørsmål ved skolestrukturen. Men vi husker fortsatt formannskapsmøtet tidlig i 2005 da ordfører Johan Arnt Elverum drakk kaffe sammen med Arbeiderpartiets gruppeleder Alf Kaspersen. De samarbeidet for restaureringen av Halsen ungdomsskole mens Høyre lekte med tanken om å bygge en ny og samlet ungdomsskole på Halsenbanen. Etter Halsen U kom Stokkan U.

Det borgerlige samarbeidet har vært tuftet på «Nei til eiendomsskatt» både for verker og bruk og for private. Men Stjørdal kommune trenger mer penger. Hvor lenge er det mulig å si nei til denne inntektsposten som er så vanlig for mange av kommunene i Norge? Kommunen blir alltid utfordret på om det har brukt sitt inntektspotensial.

Et annet stridsspørsmål er parkeringsavgift der Stjørdal har fått et eget system UTEN parkeringsavgift, men MED parkeringsbøter takket være tidsbegrensningen som ble utvide fra to til tre timer.

Samarbeid

Både Sp sin soleklare ordførerkandidat Vigdenes og Ap sin kandidat vil være avhengig av støtte fra andre for å bli valgt som ordfører. Det samme gjelder også Høyre sin kandidat.

Men Høyre kan i større grad bestemme kursen selv. Høyre har de beste kort på hånda.