Nå skal Meråker kommune bli en av tre pilotkommuner som deltar på et splitter nytt prosjekt i samarbeid med Holtålen og Høylandet.

Samarbeidskommunene sendte i mars inn en søknad til fylkeskommunen om midler til prosjektet, og har nå fått innvilget en søknad på om lag 17 millioner kroner.

Pengene skal gå til å tilrettelegge for utbygging av et fullverdig bredbåndstilbud i de områdene som per i dag ikke har tilfredsstillende dekning.

Det betyr at i løpet av de neste årene vil Meråker ha nært full bredbåndsdekning i kommunen.

- Et viktig steg

- Dette er virkelig en gledens dag, det må jeg si. I Meråker har vi jobbet med dette siden 2008, og det er viktig for oss med så nært som mulig 100 prosent dekning, sier ordfører i Meråker, Kjersti Kjenes.

Hun presiserer at for Meråker handler dette om både bolyst og næringsetableringer, og at de fortsatt ønsker å være en levende kommune.

Hun beskriver prosjektet som et viktig steg, og benytter anledningen til å takke alle samarbeidspartene.

- Jeg ønsker å sende en stort takk til alle som er en del av prosjektet, og som har sett verdien av samarbeidet mellom kommunene. To år med pandemi har vist oss verdien i at alle skal ha en sikker nettilgang, fortsetter Kjenes.

Foregangskommuner

Leder i hovedutvalg for transport i Trøndelag fylkeskommune, Kristian Torve, forteller at de til sammen har delt ut 95 millioner til bredbåndsutvikling.

Meråker, Høylandet og Holtålen får nesten 17 av disse millionene.

Han roser de tre samarbeidskommunene for å ha tenkt sammenheng og sendt inn søknad på et stort oppdrag, fremfor en stykkevis utbygging.

- Fylkeskommunen har de siste årene jobbet med en strategi der målet er full bredbåndsdekning i Trøndelag innen 2030. Meråker, Holtålen og Høylandet har gått for en reel tjuvstart av denne strategien. Får prosjektet full effekt, vil vi få bygd større områder med mindre kostnader. Lykkes vi med det vil flere se til disse kommunene for inspirasjon, sier han.

Prosjektet tar utgangspunkt i et veikart utarbeidet fra fylkeskommunen, og er et samarbeid både mellom stat, fylkeskommune, kommunen og ikke minst godvilje fra markedet.

Håpet per i dag er at prosjektet skal være ferdigstilt og realisert i løpet av 2023.

Tidlig ute med å tenke nytt

Plan- og næringskonsulent i Meråker kommune, Egil Rønnekleiv, forteller at i løpet av kort tid skal flere av de sentrumsnære områdene i Meråker være ferdig utbygd, med god bredbåndsdekning.

- Vi er snart i mål med Gudå, da gjenstår Stordalen, Torsbjørkdalen og Teveldalen. I tillegg til noen mindre områder litt vest for sentrum. Men med midlene er det realistisk å tenke seg at vi på sikt vil ha nært full dekning i kommunen, sier Rønneklev.

Han forteller at de likevel er avhengige av lokal oppslutning, og at det er et spleiselag mellom flere parter, også hver enkelt husstand. Men signalene har vært at behovet er stort, og at mange ser at en utbygging er aktuelt.

- Det er en gladnyhet for de det gjelder, og det virker som det er interesse for dette blant befolkningen. Vi har vært tidlig ute med å tenke nytt og finne en ny måte å gjøre dette på, sier han.