– Vi berget akkurat denne gangen, sier Arild Ove Østmo.

Like før ekstremværet Gyda var forventet å vise sine styrker torsdag tok vi en prat med Østmo, som driver camping og kennel i dalføret, like ved Stjørdalselva.

Han forklarte at de i løpet av fjoråret var gjennom tre store flommer i fjor, hvor de etter februar 2021 satt i igjen med store materielle skader på både hytter og kennel.

– Det må tas forholdsregler. Vi har fjernet benker og gjerder, og føler selv vi er godt forberedt, forklarte han på daværende tidspunkt.

Berget så vidt

Etter både ekstremværet Gyda og stormen som var forventet å gi vindkast på orkan-nivå, kunne Østmo forklare at de, til tross for de ekstreme vannmengdene, hadde berget.

– Det har gått greit. Vannet har gravd seg litt ned ved fiskeområdet og det manglet vel en 40 centimeter fra hyttene på campingen, sier han.

De klarte imidlertid å berge det meste, til tross for noen småskader på kennel.

– Det har aldri vært så mye vann her, det var helt ekstremt. Jeg må si det var noen nervepirrende timer fra klokken 04 og utover. Takket være støttemuren vi bygde opp etter februar i fjor, berget vi, forklarer Østmo.

Tok grep selv

Ifølge Østmo førte de store skadene etter den første flommen til at de måtte sette inn tiltak for å berge driften videre. Derfor tok de midler fra egen lomme og bygde opp en mur for å stenge ut vannet.

– Med de tiltakene vi har gjort privat har vi spart forsikringsselskapet og selve campingen. Grep som dette tror jeg også gjør det enklere for den nye generasjoner å ta over, sier han.

Østmo er imidlertid klar på at de ikke hadde orket en ny runde.

– Skal det komme slikt hvert år blir det vanskelig. Det har ikke vært aktuelt å fortsette ved flere slike skader, forklarer han videre.