Fra fredag til søndag ble det avholdt snøscooter- og fritidsmesse i Selbu. Arrangøren går ut på Facebook og takker alle besøkende, til tross for situasjonen.

I løpet av helgen hadde 2511 personer besøkt messa som ble holdt på Langseth Arena Selbu. Tidligere har de stilt med kulturelle innslag, men hadde de gjort det i år med samme besøkstall, ville det stridd mot regelverket.

– Varemesse går under samme regelverk som kjøpesenter, det vil si ingen maksantall, men alle skal klare å holde en meters avstand, forklarer Jan Håvard Vold, som står som ansvarlig bak messa.

Vold har rett. Slike messer kan sammenlignes med kjøpesenter, og antallet de kan slippe inn - står nå fritt. Vanligvis har arrangøren stilt med kulturelt innslag, men ikke i år av den enkle grunn: Hadde de gjort det, ville antall besøk gått under arrangement og sett helt annerledes ut.

Hvorvidt dette ville utgjort en forskjell, er usikkert.

– Det er litt merkelig, ja. Det handler i stor grad om og ikke tiltrekke folk slik at de samler seg rundt en scene, sier Vold.

– Helt galskap

Operasjef Lars Eggen har lenge fortalt om et kulturliv som har nådd bristepunktet. Forøvrig mener han at det er fint at folk kan samle folk til messe. Det er den urettferdige behandlingen Eggen reagerer på.

– Det er helt galskap og det er like idiotisk nå som tidligere. Trøndelag teater kunne økt med 17 personer fra 200, men kostnaden var så stor at det er helt meningsløst. Skal man komme opp til 500 personer må man ha 16 toalett, åtte kohorter, sier han.

Ifølge Eggen er sitaasjonen en ren katastrofe, og det hele henger ikke på grep.

– Det er for dumt. Når vi ikke blir prioritert er det slik det blir, man må begynne å sammenligne. På Granåsen i Trondheim kunne det avholdes skirenn med 700 personer, men for Guds skyld ikke gi bana en mikrofon for da er det ikke lov, forklarer han.

Farligere på scene, enn messe?

Før snøscooter-messa hadde arrangøren vært i kontakt med kommuneoverlege i Værnesregionen, Leif Edvard Muruvik Vonen. Etter endt messe er det blitt bekreftet smitte blant deltakere, men i veldig liten grad.

– Vi har dessverre fått inn melding om at noen få har testet positivt for korona, og som har besøkt messa i helga. Det var veldig få, sier Vold.

Spørsmålet er da; er det farligere å bli smittet på messe enn ved en scene? Her har Eggen en klar mening:

– Det nærmer seg et punkt hvor det går veldig utover kulturen, og situasjonen er presset. Det går utover tilbudet og hva vi klarer å gi. Kompensasjonsordningene som ligger ute.. ja, det går ikke lenger. Man er på smertegrensen, og det er fryktelig trist, sier han.