– Det vil alltid være store variasjoner i været, men nå peker langtidsvarslet i en mer ekstrem retning, påpeker Morten Harper (SV).

Han forteller at en rapport fra FNs klimapanel viser at det er mer storm, styrtregn, flom, tørke og skogbrann i vente.

- Den voldsomme flommen her i dalføret i januar er i så måte et tegn i tiden, fortsetter Harper.

Stjørdal må forberede seg

Harper forklarer at samtidig som vi trenger forsterkede tiltak for å kutte klimautslippene, ser vi allerede at klimaendringer gjør seg gjeldende.

- Det er nødvendig å forstå konsekvensene av at klimaet endrer seg, og iverksette tiltak for å hindre eller redusere skade. Stjørdal må også forberede seg og gjøre klimatilpasninger, mener han.

Han peker til en undersøkelse fra CICERO Senter for klimaforskning, som viser at norske kommuner forventer å bli rammet av ekstremværet, men at syv av ti kommuner oppgir at de mangler ressurser til klimatilpasningstiltak.

- En nylig offentligjort undersøkelse for KS viser at bemanning og kommunenes økonomi er de største barrierene i arbeidet med klimatilpasning. Uten tilstrekkelige forberedelser til de nye risikoene som oppstår, kan det bli ekstra utfordrende og kostbart å rydde opp etterpå, sier Harper.

Hva er særlig viktige tiltak?

På bakgrunn av dette vil han i kommende kommunestyremøte stille ordføreren følgende spørsmål:

«Hvilke risikoforhold ser ordføreren for Stjørdal med et forventet endret klima, hvordan forbereder kommunen seg på dette, og hva peker seg ut som særlig viktige tiltak?»