Gjennomsnittsprisen for strømmen i Trøndelag mandag ligger an til å bli 200,83 øre per kilowattime. Det viser tall som er basert på en oversikt fra Nordpool.

De høye strømprisene er prisrekord for både Midt- og Nord-Norge mandag.

– Det er mye som skjer samtidig nå nord for Dovre. Det er relativt kaldt i varslene, ned i syv grader på enkelte steder, så da kommer fyringen opp, sier Olav Johan Botnen, senioranalytiker i Volue til E24.

Rekordpris

Prisen er en økning fra helgen og tidligere i forrige uke, men også søndag var prisene på 183 øre per kilowattime i snitt, noe som er den nest høyeste prisen i løpet av den siste måneden.

Aller dyrest var strømmen mandag formiddag, da spesielt i timene mellom klokken 09 og 10, da den kostet hele 459 øre per kilowattime. Utover ettermiddagen og kvelden går prisen ned, og like før midnatt ventes den å være nede i 70 øre.

I tillegg til at Botnen mener nedgangen i temperatur er årsak til de høye prisene, mener han også at slutten på overfylte magasiner og tvangsproduksjon bidrar til å presse prisene opp.

Ifølge E24 er også to svenske atomreaktorer som er ute av drift medvirkende årsak til prisene.

Går ned tirsdag

Prisene på Østlandet er likevel adskillig høyere enn det vi opplever i Trøndelag, med hele 408 øre per kilowattime i snitt mandag. Der har prisene holdt seg jevnt høye den siste måneden.

Allerede tirsdag ventes prisene å gå en god del ned i Trøndelag, og legge seg på et prisnivå som vi ikke har sett siden helt i begynnelsen av måneden. For Trondheim er det ventet at snittprisen blir på 63,7 øre per kilowattime.

Aller dyrest blir det mellom klokken 11 og 12 tirsdag formiddag, med priser på 94,8 øre per kilowattime, og fra 12-13 med 90,3 øre.