27-åringen var bare 25 da han tok over farsgården. Nå er den unge, arbeidsomme bonden i gang med å investere for framtiden.

- Det blir noen millioner ja, sier Ola Fuglem, og ser fornøyd på de 460 kvadratmetrene som er i ferd med å reise seg. Sammenbygd med gammelfjøset og med utsikt rett mot sør og Selbusjøen. Nå er det Vangstad AS som gjør jobben etter at Erling Arnfinn Kvål og hans mannskap gjorde grunnarbeidet. Det startet i mars og i månedsskiftet august/september skal nyfjøset være intakt.

- Jeg er veldig fornøyd med jobben som er gjort, både i grunnen og nå med betongarbeidet, sier Ola Fuglem.

Større volum

Selv er han utdannet tømrer, og har jobbet som det. Ikke akkurat den dummeste kompetansen å ha når han skal drifte, og leve av slektsgården i flere tiår framover. Forresten fantes det aldri noe alternativ.

- Jeg har en søster, men hun fant seg en mann med gård. Bra valg, sier Fuglem og smiler.

Å være bonde krever mye og hardt arbeid. Skal man leve av det i framtiden må volumene økes, og det er nettopp det 27-åringen på Fuglem er i ferd med å gjøre. Han driver med kjøtt og melk, og antall dyr i fjøset skal bortimot dobles om noen måneder.

- Jeg har 70 dyr nå, og planen er at jeg skal opp på cirka 120 når nyfjøset er klart, sier Fuglem.

Melkekvoten skal også økes fra dagens 170 tonn i året til 250. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

DRØMMEN: Å gjøre noe annet enn å drive gård var egentlig aldri noe alternativ for Ola Fuglem. Han stortrives med lange arbeidsdager på hjemgården på Selbustrand.

Nesten selvforsynt

Ola Fuglem er en av flere i den yngre generasjonen som har tatt over slektsgårder på Selbustrand de siste årene. Og mange av dem satser hardt og mye.

- Bare fra Tømra og utover på Selbustrand er det vel sju-åtte gårder som driver melkeproduksjon, og det er mange av de yngre som investerer mye og satser hardt. Det er bra det, sier Fuglem.

En av konsekvensene er at det blir litt «kamp» om dyrkamarka. Selv er 27-åringen i ferd med å nydyrke omtrent 60 mål ikke veldig langt fra gården. Når dette er i full produksjon er han ikke langt unna å være selvforsynt med fôr.

- Jeg har cirka 150 mål pr. nå, så leier jeg vel omtrent 40. Målet er å klare seg mest mulig selv. Det å leie jord flere plasser er kostbart, sier Ola Fuglem.

Samtidig hjelper det godt å ha dyrene på utmarksbeite om sommeren. Da slipper han mange av dem på fellesbeite sammen med andre Selbustrand-bønder, Malvik-bønder og Lånke-bønder.

- Det sparer jeg selvsagt mye fôr på, samtidig som det er temmelig lite arbeid ettersom så mange samarbeider om det, sier Fuglem.

- Drømmejobben

Han visste akkurat hva som ventet da han tok over gården for to år siden. Far Ola Einar tok også over gården som ung gutt, og nå er han nyttig og kyndig kårkaill.

- Joda, det er mye arbeid, medgir Ola Fuglem, men han ser ikke på alt som jobb, - det å drive gård er minst like mye en livsstil som et arbeid.

- Jeg går i fjøset i 6-tiden om morgenen. Da må jeg ikke være særlig mye forsinket. I tilfelle blir det leven. Da blir det ei økt på cirka to og en halv time før frokost. Kveldsstellet starter jeg i 16.30-tiden og holder på til cirka klokka 19. Innimellom de to fjøsøktene er det alltids noe å gjøre, så det blir da noen timer, sier Ola Fuglem.

- Tungt å starte arbeidsdagen så tidlig?

- Nei, det å komme seg opp går veldig fint det, slår Fuglem fast.

Nå ser han fram til å drifte gården i flere tiår framover. Den faglige ballasten har han fra oppveksten på gården, i kombinasjon med at han ble utdannet agronom fra Mære landbruksskole i 2014.

- Jo, det er drømmejobben. Og arbeidsplassen ligger ikke så aller verst til heller, sier bonden der han har panoramautsikt over Selbusjøen.