I over 100 år var det bare ett apotek i Stjørdal. Dermed bærer 125-åringen kallenavnet sitt med stolthet og rette.

- 16. februar 1894 ser ut til å være fødselsdatoen. Da ble Stjørdalens Apotek etablert av apoteker Lyng, leser Else Berit Vist fra bedriftens første protokoller.

27 ansatte på det meste

Med sirlig håndskrift er det ført nøyaktige protokoller fra en svunnen tid. Nå er de ikke lenger alene, men er ett av fire apotek i Stjørdal. På bakrommet mikses det ikke lenger miksturer, salver og kremer. Vareutvalget er forandret i løpet av 125 år, selv om det meste fortsatt handler om å kurere og forebygge.

- Før var det nesten litt høytidelig å gå inn på apoteket, minnes Else Berit Vist. Hun er blant veteranene i staben til nåtidens Boots Apotek Stjørdal, som rett og rimelig har tilhold i den «nye» Apotekgården. I 33 år har Vist og Tove Haugen jobbet i samme bedrift. Dimensjonene og jobben er temmelig mye endret siden dagene i den gamle apotekgården som ligger i Innherredsvegen i krysset med Kjøpmannsgata.

- På det meste var vi 27 ansatte, sier Vist som var med på flyttelasset da de flyttet inn i dagens lokaler i 1990. Den gangen betjente de Stjørdal, men også Selbu, Tydal, Meråker, halve Malvik og til og med Åsen i Levanger. Helt fram til 2001 måtte man ha bevilling for å drive apotek, og dermed fantes det ingen konkurrenter i nærområdet. Apoteket var rett og slett en institusjon.

Bare damer

- I dag er vi seks ansatte, - seks damer, sier apoteker Awfa Al-Shamkawy, som startet i jobben som gjør at hun har ansvar for den daglige driften 1. september i fjor. Nå er det nesten slutt på egenproduksjon, Boots-kjeden har sitt eget produksjonsapotek, og varesortimentet har utviklet seg veldig fra kun medisiner til helt andre produkter og tjenester.

- Jeg husker at vi satt og håndskrev alle etiketter, og det var et voldsomt framskritt da vi fikk skrivemaskin med kulehode og rettetast, sier Else Berit Vist og flirer.

Akkurat det husker, av naturlige årsaker, ikke dagens 27-årige sjef i det hele tatt. Awfa Al-Shamkawy er strålende fornøyd med driften og kan fortelle at de omsatte for over 30 millioner kroner i fjor. Fortsatt kommer de fleste av kundene for å hente ut medisiner på resept.

- Det gjør de, men det er stadig flere produkter innenfor kosmetikk og velvære, sier Al-Shamkawy.

For de aller mest rutinerte i bedriften betyr det at kundekontakten er en litt annen enn i de «gode, gamle dager».

- Det var artig å blande mikstur og være med på den prosessen også, men nå bruker vi fagkunnskapen mye mer direkte i kontakt med kundene. Det liker vi godt, sier Else Berit Vist.