– Det var en stor prosess, og den gang var det ikke så god økonomi heller. Vi søkte om lån i flere banker for å unngå høy rente. Det er 13 år siden nå, sier Sissel Høiås.

For 10 år siden flyttet Sparbutikken i Hegra, som befinner seg mellom E14 og Stjørdalselva, inn i sine 1000 kvadratmeter store lokaler. Det var en utvidelse på 70 prosent og den gang var Høiås assisterende butikksjef.

– Spar var en ren landhandel den gang. Her hadde vi sement, spiker og støvler. Dette er ikke lenger vanlig i Spar, men vi har ønsket å ta litt vare på den biten. Derfor har vi en del utenom matvarer i dag, forklarer Høiås.

Det er ingen andre Sparbutikker i kjeden som har et slikt tilbud lenger, og det er noe av det som skiller butikken ut fra de andre.

– Vi prøver å tilfredsstille kundene og møte behovet hos det lokale markedet. I tillegg synes jeg det er trivelig å kunne tilby noe mer, sier Høiås videre.

I ferskvaredisken treffer vi Kjell Undhjem og Monica Østmo.

Startet i ungdomsalder

Høiås forteller at det nå over 40 år siden hun startet sin karriere i butikken i Hegra. Den gangen var hun skoleelev, og har arbeidet seg opp mot nestsjef-rollen.

– Det var gjennom skolen vi fikk prøve oss ut i arbeidslivet, og jeg valgte Spar. På 1970-tallet skulle en av de ansatte ut i permisjon og jeg fikk prøve meg. Siden har jeg blitt værende i butikken, forklarer hun.

Det er ingen tvil om at det har vært en innholdsrik hverdag og stor utvikling siden den gang. Høiås forteller at på den tiden var det ikke ferdigstekt ribbe. Nei, på den tiden skulle alle ha en halv gris til jul og slakting foregikk i kjelleren.

– Mye har forandret seg, men det menneskelige er like viktig nå som da. Det å møte kunder, være behjelpelig og snakke med dem. Ellers har mye endret seg. Ting skal gå mye raskere i dag, og det går mye på teknologi, sier hun videre.

Kanonbra omsetning

Dagens butikksjef, Gunnar Wergeland, trådte inn i sin stilling under åpning av nybutikken for 10 år siden. Den gang var det kun en mann på gulvet, utenom butikksjefen selv.

– Kvinnfolkene har virkelig stått på for å få dette til å gå rundt. Da vi startet opp hadde vi satt oss et budsjett på 5,5 millioner som skulle nås på fem år. Det klarte vi, forteller Wergeland.

Stekt ribbe er noe som blir verdsatt i butikken i Hegra. I år sliter de imidlertid med å få inn nok.

Toppåret ble imidlertid fjoråret. Når grensene stengte og folk fikk opp øynene for lokalhandel, klarte butikken å passere en omsetning på 62,8 millioner kroner, som var en økning med 10 millioner fra året før.

– Den 12. mars 2020 ble det litt kaos, litt stille og så eksploderte det. Etter uke 38 i år åpnet grensene igjen, og da merket vi det og kunne raskt lukte på 2019-tall igjen, sier han.

Kjent med konseptet

Spar har i dag kunder fra hele regionen, noen reiser til og med helt fra Trondheimsområdet for å besøke butikken i Hegra. Under koronaåret da grensene stengte fikk de ansatte det virkelig travelt.

– Vi har mye og nye kunder, og det setter vi pris på. I løpet av uken har vi nok et snitt 5.500 kunder, og i Hegra bor det rundt 3.000 personer. Folk har blitt mer kjent med konseptet, og tilbudene vi har, forklarer Wergeland.

Det blir imidlertid ikke mindre besøk før jul. I fjor doblet de omsetningen kun på ferdigstekt ribbe, og det ser ut til å gå mye i år også. Butikken fikk nylig inn 1,2 tonn ribbe, og nå er det mindre enn tre kilo igjen.

– Jeg har et håp om at vi klarer å få inn noe mer før jul, men det ser litt mørkt ut. Det er rett og slett ikke mer på markedet, sier han videre.

- Innertier

I forbindelse med 10-årsjubileumet til Spar Hegra kjøre i gang sitt velkjente tikronerstilbud tirsdag.

– Det blir litt høytidelig stemning med kake og kaffe, og alle som vil komme er hjertelig velkommen. Her skal vi feire ti år med tikroner, og det er litt innertier, humrer Wergeland avslutningsvis.