Redaksjonen

- I 2014 omsatte vi for omtrent 27 millioner kroner. De siste par årene har vi ligget på rundt 40 millioner kroner, men i 2018 passerte vi 44 millioner kroner i omsetning, sier Terje Wikmark.

Han er ansvarlig selger for Valtra for Akershus Traktor, og opplever stor interesse for kjøp av traktorer og traktorutstyr.

- Vi har fått fart på traktoromsetningen, men økningen i omsetning de siste årene har også en forklaring i at enhetene er blitt dyrere enn før. Vi selger flere store traktorer ettersom antall gårder er blitt færre og større. Gjennomsnittsprisen for en traktor ligger nå på rundt én million kroner, forteller han.

Mye ekstra utstyr

GPS og autostyring, som betyr at traktoren i stor grad selv finner frem på åkeren, og mye annet ekstrautstyr bidrar til at prisene for en traktor har skutt i været de siste årene.

- Tidligere kostet en traktor i gjennomsnitt 600.000 kroner. En av grunnene til at gjennomsnittsprisen har økt, er fokuset på å gjøre arbeidet mer effektivt og dermed velger kundene større og mer skreddersydde traktorer etter behov. Det har sammenheng med at gårdene er større enn tidligere, sier Wikmark.

Rene traktorer

Traktorprodusentene har også måttet takle strenge krav fra myndighetene om renere maskiner.

- Nye krav til avgasser fører til at det nesten ikke er forurensing fra traktorene. De er blitt like rene som lastebiler og busser. Når en ny traktor kommer inn til oss på verkestet merker vi nesten ingenting av forurensing. Kommer en gammel inn til reparasjon, er det bare å åpne alle luker. Hvis du sammenligner en ny og en 20 år gammel traktor, er forskjellen hinsides når det kommer til forurensing, sier Wikmark.

En helt ny traktorserie fra Valtra er kommet på markedet, og de oppfyller de stadig strengere miljøkravene.

- Siden 2015-2016 har det vært full utskifting av traktorene. Alle bruker mindre diesel enn tidligere, og har fått mer morderne rensemetoder, sier han.

Finske traktorer

Valtra produseres i Finland, og er en liten fabrikant sammenlignet med konkurrentene på verdensmarkedet og produserer årlig rundt 8.000 enheter. I Norge er imidlertid Valtra en av de største.

- I 2017 var Valtra det mest solgte traktormerket, i 2018 endte vi som nummer to. Vi har i dag rundt 21 prosent av markedet, en økning fra rundt 15 prosent for noen år siden, sier Wikmark.

Akershus Traktor består av mange avdelinger rundt om i landet, og omsatte på landsbasis for 800 millioner kroner og er Europas største privateide Valtra-forhandler.

Trolig ny stilling

Ved avdelingen i Stjørdal betyr det økende traktorsalget også flere oppdrag på verkstedet.

- Totalt er vi åtte mann her på avdelingen, men i det siste har oppdragsmengden økt på verkstedet. Vi kommer sannsynligvis snart til å utlyse en ny mekanikerstilling for å kunne ta unna jobbene, sier traktorselgeren.