Nettredaksjonen

Av Arne Brunes

Leif Arnfinn Næsbø (77), etablerte Næsbø Skog i Hegra i 1960. Siden har firmaet vokst seg til en betydelig aktør på nasjonalt nivå. Firmanavnet klinger godt når det er snakk om skogsdrift, anlegg og produksjon av flis.

Det er høst, skogeierne har fått med seg at tømmerprisene er på det høyeste nivå i manns minne. Relativt er det ikke riktig i forhold til kubikkprisen for noen tiår siden, men i kroner og øre er det korrekt. I Fordalsmarka er et hogstlag i ferd med å ta ut et betydelig volum.

Arnfinn Sverre Næsbø kjører hogstmaskina, og som den ene av firmaets to eiere holder han seg godt unna kontorfunksjoner. Det er inne mellom grantrærne arbeidsdagen skal foretas og livet leves.

I sitt rette element. Arnfinn Sverre Næsbø trives med å sitte timevis i hogstmaskina.

Arbeidsoppgaver tilpasses været

Hogstmaskina nærmest sluker trær og legger igjen stokkene perfekt plassert til lassbæreren skal plukke de opp i etterkant. Den eldste av brødrene trives best slik. Jobben som daglig leder er det Torkil som tar seg av. Arnfinn Sverre kommer ut av førerhytta for en liten prat.

- Jeg starter arbeidsdagen i femtida og får mye ut av dagen. Til denne jobben har vi tre lassbærere for å ta unna etter hogstmaskina, i tillegg ei gravemaskin for å lage kjøreveier i forkant, sier Arnfinn Sverre.

Han forteller at han ikke har veldig til nerver når han står i bratta, det sitter i ryggmargen og underlaget bestemmer.

- Er det meldt regn står vi på litt ekstra. Jeg har holdt på med dette hele tiden siden videregående skolegang. Det holdt med ett år på jern og metall, broderen klarte seg med et halvt år. Vi var vel enige om å avslutte samarbeidet med læreren, smiler Arnfinn Sverre.

Livet skole ble yrkesveien, og ferier måtte tilpasses arbeidsoppgavene.

Her går det unna. Effektiviteten er det ikke noe å si på når Næsbø Skog AS påtar seg sluttavvirkning.

Vært med på rivende utvikling

For å få samlet brødrene og far til felles bilde var søndag ettermiddag aktuelt tidspunkt. Ukedagene brukes til inntektsbringende virksomhet. Vi møtes ved firmaets lokaler på tomta til tidligere Hegra Bruk. Det var her Leif Arnfinn startet sin yrkesvei. Faren Alf hadde alle sine arbeidsdager på sagbruket og mange av dem som disponent.

- Jeg fikk være med å bråtte materialer og kjøre gaffeltruck på sagtomta. Etter hvert kjøpte jeg min egen traktor av merket Man, og ble egen herre. Traktoren er i dag i Gammeltraktorens Venner i Stjørdal sitt eie, og framstår strøken. I 1964 kjøpte jeg en stammelunner, en Kockum Garret, som den første i privat eie i Norge, forteller Leif Arnfinn, og legger til:

- "Det var andre tider. Arbeidsklærne var vømmølsbukse og på beina var det Graninger. Va itj å sitte i hussulestan da”.

Sletter spor: Robin Pedersborg setter terrenget tilbake etter skogsdrift i Fornesmarka.

Skogplanter ved dagens sluttavvirkning

Gründeren bidrar fortsatt i firmaet med servicefunksjoner. Kjøring med følgebil og diverse budbringing fyller mange av dagene. Leif Arnfinn har fulgt den store utviklingen i skogbruket gjennom seksti år.

- Den første tiden var vi stort sett i bygda med kjøring, men husker vi var et par vintre på 1970-tallet i Tångböle i Sverige. Solide tømmerhuggere, Johan Solem og Torstein Røvik var da med. 94-årige Røvik var forresten den som plantet storparten av området som i disse dager hugges i Fordalsmarka, forteller Leif Arnfinn Næsbø.

I 2001 ble Næsbø Skog aksjeselskap, og i 2004 overtok brødrene Arnfinn Sverre og Torkil aksjene.

Leif Arnfinn Næsbø investerte i en Kockum Garret i 1964, som den første i privat eie. Her er bror, Thor Henry passasjer.

Følger i fars fotspor

Tilbake i Fordalsmarka er det blitt kveld. En lassbærer kommer til syne og snirkler seg nedover høgsteret til lunningsplassen. Det losses, og ut kommer 19 år gamle Henrik Fossbakk.

- Jeg har holdt på i firmaet siden juni 2020. Før det gikk jeg naturbruk og skogbruk på Mære. Jeg kjører stort sett lassbærer, men har så vidt forsøkt meg på hogstmaskin. Å starte i dette yrket var ikke noe jeg bestemte før jeg gikk i tiende klasse. At far Håvard jobbet i firmaet påvirket meg ikke i utgangspunktet. Jeg liker å holde på i skogen, og når jeg kjører alene passer jeg på å tilpasse kjøringa der det er tryggest. Denne uka er det ettermiddagsskift og da er det fire dagers arbeidsuke, sier lærlingen i Næsbø Skog.

Daglig leder Torkil Næsbø opplyser om at de har hatt lærlinger siden 1996, og at Håvard Fossbakk var den første.

- Siden har vi stort sett hatt det hele tiden og mange er fortsatt i firmaet, sier Næsbø.

Vekker minner: Gründer Leif Arnfinn Næsbø i Næsbø Skog hadde mange timer i den godt pensjonerte Kockum lassbæreren.

Skaffer råstoff til varmesentralen

På 1980-tallet reiste Leif Arnfinn Næsbø rundt med flishugger, for det meste i nærområdet, men hadde en tur over kjølen til Järpen. Dette pågikk i en tiårsperiode. I 2012 kom Stjørdal Fjernvarme AS i drift med Statkraft som driftsoperatør. Dit skal en betydelig mengde rå flis, og Næsbø Skog AS har nå sikret seg direkte avtale med leveranse.

Svein Sjømo har så godt som i alle år siden vært operatør på flishuggeren. Vi møter han ved Sveberg, i ferd med å flise virke fra rydding av vegtraseen til oppgradering av hovedvegfartsåren.

Valgte farens yrkesvei. Henrik Fossbakk er lærling, og hadde ikke tanke om å følge i far Håvard sitt yrkesvalg før ungdomsskolen var gjennomført.

- Flishuggeren er et par år gammel og har stor kapasitet. På en god dag kan det bli 500 kubikkmeter, det vil si 200 kubikkmeter fastkubikk.

Han forteller at i den siste tiden har det meste vært virke i forbindelse med veganlegg, og kapasiteten begrenses i forhold til behovet i varmesentralen.

- Siste vinter var det bare så vidt vi holdt tritt ved at det var mye kulde, og vi må ligge litt i forskudd i forhold til helger, uttaler Svein Sjømo som holder den direkte kontakten med Statkraft.

Skaper varme til sentrum: En stor del av volumet Svein Sjømo kjører gjennom flishuggeren går til Stjørdal Fjernvarme. Mange oppdrag er nå i forbindelse med veiutbyggingen gjennom landsdelen.

Stubber må freses bort

Næsbø Skog AS har etter hvert en betydelig maskinpark. I tillegg til hogstmaskiner og lassbærere, kommer gravemaskiner, flishugger og en gedigen stubbfres til i overkant av seks millioner kroner. Den er mye i bruk ved anleggsprosjekter og veianlegg. Åsbyggen Robin Pedersborg er ofte den som fører stubbfresen.

- Det er en effektiv maskin og det går fort unna. Vi bruker den ofte i samspill med ei gravemaskin slik at det ikke blir for stor slitasje på tenner av steiner.

Tømmer i store mengder klare til avhentning. Flere tømmerbiler måtte kjøre i skytteltrafikk for å holde tritt med produksjonen i Fordalsmarka.

Alltid oppdatert

Næsbø Skog AS er en bedrift som har vokst jevnt og trutt, spesielt de siste årene. Her er det ingen topptung organisasjon som krever mye fasiliteter. Alt av administrasjon gjøres selvstendig og Torkil bruker anselig tid med mobiltelefonen. Firmaet har ansatt en fast medarbeider til regnskap og fakturering. En ny ansatt til verkstedet, og trekkvogna har fast sjåfør. Næsbø Skog bruker forholdsvis nytt og driftssikkert utstyr. De aller fleste ansatte er i besittelse av fagbrev.

- Vi bruker å ha hogstmaskiner og lassbærere i fire-fem år. Siden 1987 har vi trolig hatt om lag femti hogstmaskiner, forteller de travle eierne og har det meste av livet i skogen.