- Det forrige lokalet var bygd for fire personer. Arealmessig har vi nesten tre ganger så mye plass å boltre oss på, hvis vi regner med fellesarealet. Det er en helt ny verden for oss.

Vi møter daglig leder i Selbu Trykk, Morten Dahlø, under åpen dag. Bedriften flyttet nylig inn i nyoppussede lokaler i Gjelbakken 10, etter at de vokste seg ut av de gamle. Dahlø forteller at de har hatt et ønske om større plass over lengre tid.

- Plutselig dukket denne muligheten opp i oktober i fjor, og snøballen begynte å rulle. Vi signerte intensjonsavtale med Selbu energiverk i januar, som hadde kjøpt bygget av Tensio. Huseier har gjort en fantastisk jobb med å pusse opp lokalene bare på noen måneder. Jeg er imponert over arbeidsinnsatsen som er lagt ned for å få på plass alt i tide, roser han.

Selbu Trykk skulle etter planen flytte inn i august 2022, men etter en effektiv og omfattende oppussing kunne de ta over lokalene ett år på forskudd.

Knut Holmstad legger opp utstyret til Heidelberg Vinge-trykkeren, slik at det er mulig å nummerere blant annet billetter og lodd.

Stolte

Med fellesarealene inkludert måler lokalene nesten 1000 kvadratmeter. Mens Dahlø tar oss igjennom bygget, forteller han at de har tilrettelagt for rullestol i begge etasjene.

I overetasjen ligger arbeidstreningsarealer som kantinen og skanningsfabrikken, mens stordelen av aktiviteter er lagt nede. Det er også der sosialrommet er, som Dahlø kaller byggets hjerte.

- Årsaken til at vi arrangerer åpen dag er todelt, det ene er at vi ønsker å markedsføre oss. Vi er en godt bevart hemmelighet i Selbu, folk vet ikke hva vi holder på med. Den andre årsaken er at folk har vært nysgjerrige, og vist interesse for å komme og se hva vi holder på med, forteller han.

Ifølge Dahlø trykker Selbu Trykk det som trykkes kan, alt fra klær til konvolutter.

Han roser både deltagere på tiltak og ordinære ansatte som har jobbet flittig for at de kunne åpne dørene denne onsdagen.

- De har gjort en iherdig innsats for å klargjøre lokalene. For halvannen uke siden hadde jeg aldri trodd at vi kunne vise Selbu Trykk slik det fremstår i dag. Forhåpentligvis kan vi ta imot folk i lang tid fremover og vise frem noe vi virkelig er stolte av, smiler han.

Selbu Trykk trykker det som trykkes kan. Her ser vi deler av prosessen til det som blir Selbu IL sin 100-årsjubileums-katalog.

En sammensatt bedrift

Under omvisningen av lokalene får vi en grundig gjennomgang over hva trykkeriet driver med, og hvordan de ulike prosessene fungerer. Men Selbu Trykk er mye mer enn bare et trykkeri, det er en svært sammensatt bedrift.

- Vi må aldri glemme at primærvirksomheten vår i dag er å være en vekstbedrift for Neadalføret, det vil si Selbu og Tydal kommuner. Vi har 15 forhåndsgodkjente VTA-plasser (varig tilrettelagt arbeid), fordelt på 18 hoder som enten er utplassert her, eller på en av våre andre avdelinger. Mange av deltagere hospiteres også hos lokalt næringsliv i Tydal, Selbu eller Stjørdal.

I tillegg til VTA-plassene, har de seks AFT-plasser (arbeidsforberedende trening), begge i samarbeid med NAV tiltak Trøndelag. Trykkeriet har vært en vekstbedrift siden tidlig 90-tall.

- Vi har flere avdelinger på huset: skanningsfabrikken, kantinen, et verkstedlokale med både betongsstøp og trearbeid, trykkeri og BUA. I tillegg har vi samarbeid med hjelpemiddeltekniker, drifter vaskeriet for Selbu kommune, transport, og vedlikehold av kommunale kjøretøy i helsesektoren, opplyser han, som samtidig ønsker å berømme det samarbeidet de har med sin eier Selbu kommune.

Daglig leder Morten Dahlø beskriver de nye lokalene som å flytte inn i en helt annen verden. Onsdag åpnet Selbu Trykk dørene for publikum, slik at de fikk komme inn og se hva bedriften virkelig driver med.

Gjør hverandre gode

Trykkeriets slagord er «Vi gjør hverandre gode». Etter et besøk der blir det tydelig at både ordinære ansatte og deltagere trives svært godt. Dahlø forteller at bedriften setter trivsel svært høyt, og er en EQUASS-sertifisert bedrift.

EQUASS-sertifisering går på det menneskelige, det sosiale og kvaliteten på tjenesten.

- Det er ni hovedkapitler vi blir målt i, som vi i fjor besto med glans. Da har vi sertifiseringen i tre år, men revideres årlig. Det diplomet er vi svært stolte av, smiler han.

Det er ikke bare EQUASS-sertifiseringen Selbu Trykk kan være stolte av, i 2020 gikk BUA Selbu helt til topps og tok førsteplass i utlånsstatistikken for små kommuner.

-  BUA-ordningen er et kjempepopulært tiltak her i Selbu, og har mange brukere. Det er takket være innbyggerne at vi kan ha denne plakaten hengende, forteller Dahlø.

Det er Anne Grete Kirkvold Flakne som driver BUA i Selbu Trykk. I 2020 vant de "utlånstoppen" blant små kommuner.

Stor trivselsfaktor

Fra statlig hold har de som vekstbedrift et krav på å få 50 prosent av sine deltagere ut i arbeid. Dahlø forteller at grunnet koronaen slet de litt med å nå målet, men at de i 2021 går mot god suksess.

- I år ser det meget bra ut, mye takket være det gode samarbeidet med lokalt næringsliv. Det ligger vel an til at vi får 70 prosent ut i ordinært arbeid, og det er vi stolte av.

Dahlø tror årsaken til at de lykkes med så mye er at han har flinke og dedikerte folk med seg på laget, som synes det er gøy å dra på jobb.

- Vi har gjennomført trivselsundersøkelser både blant deltagerne på tiltak og ordinære ansatte, og vi scorer høyt på begge. Vi er bedrift som har jevn fordeling mellom kjønn, og et vidt aldersspend. Det er en gjeng som trives sammen, og har det artig på jobb, sier han.