Redaksjonen

Joakim (17), pappa Jon (45) og bestefar Jorulf (71) heter de tre blad Fløan som sammen drifter teigen som ligger like under Skordalsvola på Langstein. Jorulfs lillebror, Magne, er også med denne vinterdagen.

- Vi har et par tusen mål med skog, og tar ut mellom 150 og 200 kubikk i året. I tillegg tok vi ut 110 kubikk på allmenningen på Øver-Langstein før jul, forteller Jon, som er midterste generasjon.

Skogsdrift var en viktig levevei for bønder tidligere. I stadig større grad leies nå områdene ut, og store maskiner henter ut skogen raskt og effektivt. For familien Fløan er ikke det noe alternativ.

- Vi gjør det på samme måte nå som på 1970-tallet. Vi bruker motorsag og vinsj, og frakter ut virket med traktor, sier Jorulf, som har som hovedarbeidsområde å kjøre ut trærne med traktor på den fire kilometer lange skogsveien på Langstein. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Overføres til nye generasjoner

Han har et lidenskapelig forhold til skogen og skogsdrift, og liker at man gjør jobben manuelt.

- Man får et annet forhold til skogen når man holder på slik vi gjør, det gjelder både bruken og verdien av varene vi henter ned. Dessuten skal skogen plantes, og overføres til nye generasjoner, sier Jorulf.

Selv om likheten mellom skogdriften på 1970-tallet og nå er slående, finnes det også ulikheter. Fokus på sikkerhet er større nå til dags.

- Den store forskjellen er sikkerheten. Vi jobber i bratt og ulendt terreng, og bruker alltid hjelm og vernebriller, supplerer sønnen Jon.

Jorulf overtok skogen etter sin far John i 1973, og 30 år senere var det sønnen Jon som overtok gården på Skatval og skogen på Langstein. Fortsatt er Jorulf like aktiv i skogen, selv om dagene kan bli lange.

- I dag startet vi klokken åtte, og vi holder på til det blir mørkt, sier Jon.

Joakim vil overta

Interessen for skogdriften i familien Fløan er bærekraftig. For halvannet år siden startet 17-åringen Joakim på skoglinjen på Mære.

- Vi er kun et par stykker fra Stjørdal som går skoglinjen. Jeg ønsker å overta gården og skogen, og ha det som levebrød. Muligens kan jeg skaffe mer skog etter hvert, og vurderer også å starte opp med dyr på gården igjen, for eksempel ammeku. I dag driver vi kun med korn og noen hester i tillegg til skogen, sier han.

På en måte ble Joakim født inn i skogen, men han angrer ikke på at han ble med familiens to eldste generasjoner fra tidlig barnsben.

- Jeg har alltid hatt interesse for maskiner og motorsag, og jeg liker å jobbe ute. Jeg kan aldri tenke meg å jobbe på et kontor, sier Joakim.

Vennskapelig kjekling

Litt vennskapelig kjekling mellom generasjonene blir det uansett når man ferdes sammen i skogen over så mange timer og dager i løpet av vinteren. Hvilket motorsagmerke som er den beste, blir familiemedlemmene aldri enige om. Selv foretrekker Joakim, i likhet med gammelonkel Magne, Stihl.

- Jonsered er en hobbysag, sier Joakim, med et glimt i øyet.

Normalt ville en 17-åring helst jobbet med jevnaldringer, men det er ikke noe problem i dette tilfellet. Joakim trives å være sammen med far, gammelonkel og bestefar i skogen.

- Det går kjempefint, men ofte har jeg med meg en kompis som deler den samme interessen som meg.

ARBEIDSKARER: Magne (t.v.) og storebror Jorulf Fløan driver begge med skog, selv om begge er pensjonister.