Redaksjonen

Det er ikke mange 14-åringer som tør å ta hovedansvar for fjøsstell på en fremmed gård. For Malin Nypan startet det hele litt tilfeldig. Bestefar hadde hørt at Ola Fuglem på gården Fuglem Østre på Selbustrand trengte avløserhjelp, og Nypan sendte en melding for å høre om bonden kunne være interessert.

- Å jobbe på gård er allsidig, fysisk krevende og man lærer å ta ansvar. Det er en stor oppgave å ta ansvaret for et fjøs, men jeg er nøye når jeg gjør noe og gjør ikke noe halvveis. For meg som ikke er født og oppvokst på gård var det mye nytt å sette seg inn i, forteller hun.

Hender hun glemmer

Nypan er opptatt av å gjøre en god jobb, men også hun kan finne på å glemme noen småting i løpet av det tre timer lange skiftet.

- Det må man regne med når man er en fersk avløser, sier Ola Fuglem.

Bonden nølte ikke da 15-åringen meldte sin interesse.

- Malin er gammel nok for alderen, og er en flink avløser, sier Fuglem, som overtok gården ved årsskiftet 2017-18.

FIKSER JOBBEN: Ola Fuglem tok sjansen og ansatte 15-årige Malin Nypan som avløser, og han angrer ikke.

Melking og foring

Å jobbe i fjøs er en allsidig utfordring. Det skal være rent og pent rundt dyrene, de skal ha mat og ikke minst skal man lære å håndtere melkemaskinene. Til å begynne med var bonden med i fjøset slik at Nypan fikk lære det som trengtes. Nå gjør hun jobben selv.

- Pappa eller tante er med for å laste opp siloen, ellers gjør jeg alt selv. Melkingen tar lengst tid, men det vanskeligste er nok å håndtere forutleggeren. Hvis man har på for mye silo, blir den vanskelig å manøvrere, sier Nypan.

Annenhver helg møter Nypan opp hos bonden for å ta seg av dyrene.

- På gården er det rundt 60 dyr, og 20 av dem er melkekyr. Ellers finnes både kalver, ungdyr og okser, sier hun.

Håndballspiller

For to dager siden ble Malin Nypan 15 år. I tillegg til å være avløser spiller hun håndball for Selbu og går i 9. klasse ved Selbu ungdomsskole. Til våren skal hun ta trafikalt grunnkurs, og etter hvert avlegge førerprøve for traktor.

- I perioder kan det bli mye når det er innleveringer og prøver på skolen, men da er det bare å varsle om det er litt mye. Jobbingen går ikke utover skolegangen, sier Nypan, som skal konfirmeres 1. juni.

Hun oppfordrer andre jenter å prøve seg som avløser.

- Mange av guttene synes det er tøft at jeg vil jobbe som avløser. Det er ikke så mange jenter som gjør det, men jeg oppfordrer andre til å prøve seg, sier Nypan.

Sjansen for å få jobb skal være stor.

- Mange bønder sliter med å få avløsere, sier Ola Fuglem.

- Dessuten er jobben som avløser godt betalt, og man får en viktig erfaring med seg som man drar nytte av i fremtiden, sier Nypan.