– Man må ha jobb i bakhodet, jeg har sett hvor mye det betyr gjennom penger, sier Emilie Julseth Klausen.

Hun går sitt første år med studiespesialiserende ved Ole Vig videregående skole, men startet allerede å jobbe hos restauranten som 13-åring.

– Jeg startet her i PRIO-uka, som er en uke med praksis i niende klasse. Etter den uken ringte de meg opp for å høre om jeg kunne tenke meg å jobbe på sommeren, og siden har det blitt flere dager og somre her, sier Klausen.

Dette er imidlertid det første året hun har arbeidet i ukedagene ved restauranten. Frem til høstferien arbeidet hun to til tre dager i uken, mens hun nå jobber hver dag.

– Kombinasjon med skole og jobb har gått fint til nå. Vi har en litt spesiell skoleuke som krever mer planlegging, og da er det litt stressende. Dagene jeg har fri fra jobb bruker jeg på å gjøre mest mulig skolearbeid, forklarer hun.

Emilie Julseth Klausen er ikke den eneste ungjenta som arbeider ved Viva Napoli i disse dager. Også Wei Zaw Shwe (17) beskrives som meget dyktig og pliktoppfyllende.

Jobbsnakk rundt middagsbordet

Stjørdalsjenta er datter av gründerne bak Stjørdal Autosalg AS, Lillian Julseth Klausen og Geir Morten Klausen. Gjennom foreldrene, spesielt hennes far, har hun fra tidlig av blitt fortalt viktigheten av å tjene egne penger.

– Det er mye snakk om jobb og økonomi rundt middagsbordet, ja. Min eldste bror begynte også å jobbe tidlig og jeg tror samtalene har gjort oss mer bevisste, jeg ser i hvert fall verdien av arbeidet i dag, sier 15-åringen.

Videre forteller Klausen at hun gjennom foreldrenes erfaringer ved å starte eget selskap, har lært mye om det å være pengebevisst. Samtalene må ha gitt resultat, for nylig kjøpte hun seg egen mopedbil for nærmere 140.000 kroner med den oppsparte lønna.

– Det er takket være konfirmasjonspengene og lønna her. Noen dager i uken bruker jeg litt penger i kantina, men ellers sparer jeg en del. Jeg er stolt av meg selv for å ha jobbet alle disse timene og spart pengene, presiserer hun ydmykt.

Det er nok å gjøre i restauranten i Stjørdal, og er det noe Emilie Julseth Klausen setter pris på er det å lære. Her har hun blant annet blitt god på å takle stressende situasjoner.

- En av de beste

Restaurantsjef Massoud Atroshi har drevet Viva Napoli i 23 år, og i løpet av disse årene har flere ansatte kommet og gått. Emilie beskriver han som en av de beste han har hatt på gulvet.

– Hun er veldig flink, en av mine beste ansatte. Hun har virkelig kommet langt, og jeg skulle gjerne gitt henne faststilling til tross for at hun ikke en gang er fylt 16 år, sier han.

Noe av det Atroshi trekker frem som positivt med ungjenta er måten hun har mestret kundeservice og samtidig tre inn i en arbeidsstokk hvor 95 prosent av de ansatte har ulik nasjonalitet.

– Veldig mange voksne som har kommet hit har ikke taklet dette, men hun er fantastisk og motivert. Vi jobber for å ha et godt og gøyalt arbeidsmiljø her, og her har hun virkelig bidratt. Foreldrene må være veldig stolte av henne, forklarer han videre.

- Gi ungdommen en sjanse

Ifølge Atroshi er det viktig at virksomheter i Stjørdal gir ungdommen en sjans. Selv ga han det fulle ansvaret til Klausen da han tok seg et par fridager nylig.

– Hun fikk ansvar for å gjøre opp kassen og ta imot gjestene, og det fungerte veldig bra. Hun tok ansvar fra dag én. Vi som driver eget firma må tenke slik, og gi de mulighet, sier han.

Klausen forteller at hun er takknemlig for å få sjansen, jobbe med dyktige folk og for alt hun har og fremdeles lærer ved å arbeide ved restauranten.

– Jeg er ikke sikker på hva jeg ønsker å jobbe med i fremtiden, men jeg ønsker nok å studere etter hvert. Frem til den tid setter jeg pris på å få jobbe her, forklarer hun.