Av ansvarlig redaktør Sanna Drogset Børstad

Når vi nå er ferdige med 2023, kan Stjørdals-Nytt se tilbake på hele 40 årganger med gratisavis i Stjørdal, Malvik, Meråker, Selbu, Tydal, Frosta og Åsen. Nå sender vi hver uke 19.300 aviser ut til postkasser over hele Værnesregionen. Det er vi stolte av.

Denne uka feirer vi oss selv, leserne, intervjuobjektene, kildene og annonsørene med en jubileumsutgave av avisa. Vi har bladd i de gamle avisene vi har lagret i arkivet. Vi har ledd av noe, blitt imponert av andre ting, og kost oss med alt sammen. Forsida på ukas avis er sterkt inspirert av forsida av den aller første utgaven, som kom i mai 1980. 1980-forsida kan du se i sin helhet lenger bak i avisa.

At man havner på 40. årgang i 2023, når førsteutgaven kom ut i 1980, skyldes at det var noen år med opphold i utgivelsen av avisa tidlig på 1980-tallet. Selv om det har skjedd veldig mye med avisa og måten man lager avis på fra 1980 og frem til i dag, er det noe som består i avisa. Larsen-familien har fortsatt aksjeposter og er i drifta av avisa.

40 år med lokalavis er verdt å mimre tilbake til. Vi ser tilbake på de teknologiske fremskrittene som er gjort, til politiske saker, etablering av næringsliv, byutvikling og utvikling av avisa.

Tenk bare: Når man laget avis i 1980, måtte man «sette» teksten. Man brukte lys og optikk til å overføre tekst fra en original og over til filmer eller folier. Bilder ble fremkalt hos ulike lokale firmaer som Iversen eller Furunes. De ble så kjørt til trykkeriet, før man måtte kjøre ferdig trykte aviser tilbake for å legge dem i postkasser rundt i regionen.

Farger i avisa var ikke standard. Når man trykker avis, bruker man en fargemodell med fire farger. For å trykke fargebilder, må alle fire fargene brukes. Det var dyrt, og ble ikke alltid prioritert. Å separere ett enkelt fargebilde kostet i 1980 nesten 4.000 kroner – som var nesten 10 prosent av budsjettet for hver avis.

I noen utgaver er det brukt enkeltfarger på forsiden. Derfor ser vi at en utgave kunne være med blå logo, andre ganger med rosa.

Å lage avis i 2024 skjer på en helt annen måte – heldigvis. Og om vi bruker spåkula og ser 40 år fram i tid, vil det nok se ganske annerledes ut da også.