Debattinnlegg skrevet av Terje Kilen.

Jeg leser at enkelte politiske partier ønsker å bygge ut vindkraft i nærområdene i vår kommune, hvordan dette skal gjøres uten at det gå ut over vår natur er det ingen som har svar på. Dette er et viktige spørsmål for mange av innbyggere i kommunevalget, slike avgjørelser tatt av lokalpolitikere vil berører vår natur og lokalsamfunnet kanskje mere enn en er klar over.

Vindkraftutbyggingen på land i Norge har forårsaket mange store naturinngrep, i form av veier, kraftledninger og store konstruksjoner i terrenget. Ja, energiforbruket i samfunnet har satt oss i en vanskelig situasjon, men hensynet til naturen må prioriteres, og naturen må vektlegges sterkere i konsesjonsprosessen.

Er ikke vårt mål at jordkloden skal videreføres pent og pyntelig til kommende generasjoner på en bedre måte enn da vår generasjon tok imot den? Da må det holdningsendringer til, udatert kunnskap må oppdateres for å beskytte naturen og reparere de skader vi allerede har ødelagt.

Skal vi elektrifisere oljesektoren som enkelte vil med havvind, vil det utløse et skred av nye vindmøller, i tillegg til at det må bygges langt flere vindmøller på land i tillegg, også flere overføringslinjer. Vindmøller til havs er også der avhengig av vind, også til havs kan det være vindstille eller moderat vind. Plattforproduksjonen er avhengig av stabil kraft - og det gir ikke havvind.

Dette betyr at produksjonen må i tillegg få kraft fra land. Det vil si to energitilførsel til plattformene - en havbasert og en landbasert. Den landbaserte har to valg, enten vannkraft fra land, eller med nye og flere vindmøller fra land. Flere nye overføringslinjer til havet, der kraften går over i sjøkabler til plattformene.

Vil har friskt i minne reindriftssamene på Fosen som gikk til sak mot staten på grunn av byggingen av vindkraftanlegg i reinens vinterbeiteområde. Høyesterett dom i 2021, slo fast at statens vedtak om å gi tillate disse vindmølleparkene, brøt med urfolks rettigheter. Også reineiere i Finnmark vil gå til sak mot staten for å stanse planene om kraftutbygging gjennom deres reinbeitedistrikt for å elektrifisere Melkøya.

I distriktene er det allerede mange kommuner som har stilt sine naturressurser til disposisjon slik at vassdrag kan bygges ut og vannkraftverk etableres. Det siste hundreåret har vannet trofast produsert landets kraftbehov, med relativt lite vedlikehold og med lav kostnad for oss alle.

Tar jeg ikke feil så må vanlige strømkunder og norsk landbasert industri betale for disse omtalte utbyggingene på samme måte som eksporten av strøm til Europa. Kraftmarkedet gjør ikke forskjell på fattig og rik i Norge – heller ikke i Stjørdal kommune. De høye strømprisene vi har hatt den siste tiden har vist at mange må velge mellom å ha det varmt i huset – eller å ha mat på bordet.

Flere og flere opplever at staten og politikerne blunker ikke engang for å bunnskrape kontoen din. Å la folk og bedrifter bli fattige, for så å dele ut almisser er respektløst. Det minste vi kan gjøre hvis vi ønsker å gå gjennom dette århundret som siviliserte mennesker, er og ikke vandalisere naturen vår der bokstavelig talt den enes død er den annens brød.