Advokatene Strand & Reinås skriver hver uke i Stjørdals-Nytt om juss og rett som kan være både viktig og interessant for folk. De neste ukene skal de ta for seg skatterett.

Vi skrev for en uke siden om plikten til å opplyse om «alt» på skattemeldingen, og risikoen for straff hvis du ikke gjør det. Et av de forholdene som veldig sjelden er med på skattemeldingen er inntekter og formue du har i utlandet. Dette må du legge til selv. Skatteloven er tydelig på at de som skal betale skatt i Norge skal betale skatt for all formue og inntekt de har både i Norge og i utlandet. Det har ingen betydning at du har betalt skatt i det andre landet, alt skal oppgis uansett!

Norske skattemyndigheter har avtaler med mange andre land som gjør at de får informasjon om nordmenns forhold i utlandet. Det kan derfor være lurt å oppgi det du har i utlandet selv, før Skatteetaten finner ut at du ikke har gjort det du skal.

Formue i utlandet kan f.eks. være en bankkonto, ei hytte, en ferieleilighet, en bil og aksjer eller andre verdipapirer. Pensjonssparinger i utlandet kan også i en del tilfeller være skattepliktig formue til Norge.

Inntekt kan f.eks. være lønnsinntekter, utbetaling av pensjon, leieinntekt fra utleid eiendom (f.eks. hytte eller ferieleilighet), utbytte fra aksjer, gevinst ved salg av eiendom og gevinst ved salg av aksjer/ander verdipapirer.

Når du har inntekt eller formue i et annet land, vil du ofte også måtte skatte til det andre landet.  Skatteavtalene mellom Norge og de ulike landene sier noe om hvem som har rett til å skattlegge hva. For enkelte tilfeller kan Norge ha rett til å skattlegge alt alene, i andre tilfeller kan det andre landet ha rett til å skattlegge alt alene. Men for de aller fleste tilfeller skal det skattlegges i begge land.

Hvis begge landene kan kreve skatt så skal du likevel ikke bli dobbeltbeskattet. For å unngå dobbel skatt må du selv legge frem krav om dette. Reglene for hvordan du skal unngå å bli dobbeltbeskattet finnes både i skatteloven og i skatteavtalene med de ulike landene.  Det er ulike måter dette skal løses på, ut ifra hvilken inntekt eller formue det er snakk om, og for hvilket land det gjelder. I mange tilfeller er likevel løsningen at du får trekke fra skatten som er betalt i utlandet før skatten i Norge fastsettes.