Nå mener Stjørdal Venstre at det må være Lånke og Hell sin tur til å få nødvendig oppmerksomhet. Geving er blitt en betydelig «bydel» i Stjørdal. I tillegg er flere små og store boligfelt kommet, og flere felt er planlagt på denne siden av Stjørdalselva. Lånke og Hell er blitt sentrale og attraktive boligområder og vi må sørge for at det forsetter de å være.

Lånke skole er straks 60 år. Den har vært påbygd i flere omganger, men har fortsatt «kapasitetsproblemer». Hvis vi ser fram i tid og med fortsatt vekst i området bør ny Lånke skole prioriteres. Venstre ønsker at ny barneskole i Lånke settes på langtidsplanen i Stjørdal kommune og med sikte på en løsning noen år fram i tid. Skatval, Hegra og Stjørdal har velfortjent nok fått nye og moderne barneskoler. Nå er det Lånke sin tur.

For å møte framtidens krav til bærekraft og klima tiltak vil godt tilgjengelig og rimelig kollektivtransport være nødvendig i områder hvor det er noe befolkningstetthet. På strekningen Hell – Geving – Bjørgmyran - Reppe i første omgang, er det stort behov for gode bussforbindelser til Stjørdal Sentrum. Med nye Tønsåsen boligfelt ferdig utbygd vil også aksen fra Lånke kirke til feltet i Dybvad være høyst aktuelt for samme rute. Venstre vil derfor at det etableres en bussforbindelse med faste og hyppige avganger i dette området. Nå er det Lånke sin tur!

For at folk skal trives er gode friluftsområder nødvendig. Lånkbyggen har i alle år brukt Frigården som sitt nærområde for friluftsliv både sommer og vinter. Det er flere årsaker til at Frigården ikke skal bli Stjørdals nye næringspark. Venstre ønsker å ta miljøhensyn med mye verdifull myr og sjeldne arter i området. Men like viktig er det å lytte til Lånkbyggen som har Frigården som sitt nærmeste turområde.

Alle som har vokst opp eller bodd i Lånke har fine minner og gode følelser for Frigården. Vi husker alle søndager på skihytta med vaffel og pølsesalg, skoleskirenn og flotte turer i marka sommer som vinter. Mange har brukt Stammyrvatnet som base for skoleturer og overnattinger i telt. De fleste Lånkbyggene jeg har pratet med ønsker ikke å få området omgjort til en næringspark.

Nå skal vi lytte både til lokalbefolkningen, ta miljøhensyn, og heller se etter andre mulige områder for næringsvirksomhet. Et annet moment i denne saken er følgene all transport og trafikk som må passere gjennom bygda og boligområder både på Bjørgmyran og Hell. Vi skal lytte til Lånkbyggen. Nå er det Lånke sin tur!

For orden skyld: Venstre er også opptatt av å finne gode områder for næringsutbygging. Det er viktig for fortsatt vekst og utvikling i Stjørdal, men vi må finne alternative områder som ikke ødelegger både for miljø og friluftsliv.

Enhver bygd skal ha sitt bygdesentrum. For Lånke sin del er dette Hell. I utgangspunktet et vakkert lite sted ved elva og sjøen, men som dessverre har forfalt gjennom mange år. Vi har fortsatt Hell stasjon som har vært en magnet for engelsktalende turister i alle år. Vi har også Hellstranda som ligger der som en perle av et rekreasjonsområde.

Man kan mene hva man vil om E6 utbygginga, men den nye veien kommer uansett. Det viktige blir nå sørge for at området som blir igjen tas vare på og tilbakeføres så godt som mulig til glede for Lånkbygg og alle andre som bruker Hellstranda.

Nå er den gamle ærverdige Hell stasjon erstattet med en holdeplass. Det er greit nok, men området og Hell navnet bør tas vare på og pyntes for alle turister som trekkes til Hell. Her må det et samarbeid til med Jernbaneverket. Selve stasjonsbygningen er godt tatt vare på, men hele området langs jernbanelinja fra Hell stasjon til Coop på Hell bør ryddes og settes i stand.

Det ser ikke pent ut slik det nå framstår. Jernbanen må utfordres i forhold til hva de ser for seg i framtiden, og etter at Meråkerbanen er ferdig elektrifisert. Det kan ikke fortsette som anleggs/lagerområde for jernbanen.

Vi kjent med at grunnforholdene på Hell er utfordrende. Blant annet har det forsinket en lenge etterlengtet bygging av nytt butikksenter. Spørsmålet blir derfor: Skal utfordrende grunnforhold føre til et gradvis forfall av Hell området, eller kan en helhetlig plan for området sørge for at stedet framstår i den stand det fortjener?

Kan det være mulig at kommunen erverver nødvendig grunn for å sett i gang en planlagt utbygging og renovering i området. Lånkbyggene fortjener et mer attraktivt bygdesentrum enn slik Hell framstår i dag.

Allerede i 2006 ble det nedsatt et utvalg som så på fremtidig utvikling av Hell. Utvalget laget en omfattende rapport om utvikling av Hell-området som ble overlevert kommunen, inklusive alle politiske partier. Utvalget den gangen besto av lokale politiker og flere engasjerte lånkbygger.

Arbeidet ble ledet av næringsforeningen. Et godt stykke arbeid ble gjort og overlevert i juni 2006. 17 år er gått uten at noe av innhold er tatt tak i! Innholdet i rapporten kan med fordel plukkes fram og det meste som står omtalt der er fortsatt like aktuelt.

Stjørdal Venstre mener derfor at utvikling av Lånke og Hell nå må få fortjent og nødvendig fokus i Stjørdal kommune. Nå er det Lånke sin tur!