Kommentar

Det gjentar seg hver år; Diskusjonen om russen oppfører seg pent eller ikke.

Og det gjentar seg hvert år: Debatten om ikke russetida bør vente til etter eksamen er gjennomført.

I år er ikke noe unntak. Lokalavisene er fulle av eksempler på klager på feststøy, for eksempel. Så også her i Værnesregionen. Senest tirsdag refererte Stjørdals-Nytt politiet på flere meldinger om russestøy i Stjørdal. Stjørdalsruss skal også ha vært involvert i en episode i Trondheim natt til tirsdag med alkohol-søl og tilgrising av parkerte biler.

Ødeleggelser er selvsagt ikke fest og moro, og politiet kaller det uakseptabelt. Det vet de aller, aller fleste ungdommer også. Men så er det jo alltid noen som vil strekke strikken. Godt hjulpet av promille hender det at strikken strekkes i overkant langt også, og da blir gjerne hele russekullet vurdert i det lyset. Det er urettferdig overfor de som bare vil bruke russetida til feiring og fellesskap.

Jeg har ikke noe statistisk belegg for å hevde det, men jeg tror de fleste syns det er greit at russen lager fest og moro for å feire at skolegangen (snart) er over. Det er fint å se at unge voksne har det artig sammen. De/vi husker selv den sitrende følelsen av vår, av ungdomstid, ja, av vår egen tid som «kalv» i kalvedans.

Musikk, fest, fellesskap og moro er en naturlig del av russetida. Men selv bare moro - uten ødeleggelser - kan være irriterende for den som forsøker å sove dersom festen blir for høylydt. Derfor må russen skjønne / skjønner russen også at grensa må gå et sted, og at den grensa er noe forskjellig mellom hverdag og helg.

Problemet er jo ikke en festhelg eller tre fram mot 17. mai. Utfordringen ligger i at russefeiringa starter tidlig og gjerne holder på både dag og natt også i midtuke. At en måned med fest ikke er optimal oppladning til den avgjørende eksamen, er vel også ganske opplagt. Derfor gjentas også diskusjonen om ikke det er på tide å flytte russetida til etter eksamen.

«Vi må ta premieutdelingen etter femmila,» som Unge Høyre liker å uttrykke det.

I Tromsø gjorde russen faktisk dette i fjor, og gjentar i år, og ungdommene sjøl uttrykker at dette liker de. I nord har flyttinga en praktisk tilnæring, fordi våren og utetemperaturer har en tendens til å komme litt seinere der enn her. Det er jo ikke akkurat sommerlig her ennå heller, så bare av den grunn kunne også Trøndelag med fordel ha adoptert ideen. I tillegg kommer de enda mer opplagte fordelene ved å vente til de fleste er ferdig med innleveringer og eksamen. Prestasjonene under eksamen blir antakelig bedre, og selve russetida blir sannsynligvis både varmere og enda hyggeligere.

Bjørn Lie Rønningen

ansvarlig redaktør (konstituert), Stjørdals-Nytt