Skrevet av Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til

I desember kjøper vi nordmenn mer alkohol enn noen andre måneder i året. La oss sørge for at akevitt og juleøl ikke trumfer julekosen for de små.

Julen sett med barneøyne er en magisk tid. Spenningen som bygger seg opp gjennom desember. Juleforberedelser, ønskelister og adventsstjerner som dukker opp i vindu etter vindu på magisk vis. Det er en slik jul vi ønsker å gi barna våre.

At barnas høytid også er den tiden alkoholomsetningen skyter til værs, kan fort bli et skår i gleden for mange.

I desember handler vi mer på vinmonopolet, og vi spiser og drikker mer ute. Drikkeanledningene kan fort bli utallige. Samtidig tilbringer vi mer tid med familien og egne og andres barn.

Jevnlig får vi historier fra folk som har opplevd at jula ble ødelagt av foreldres drikking.

Niåringen som må gjøre alt hjemme før jul. Vaske huset, sette opp og pynte juletreet. Og kvelden som ender med en full mamma hun må få i seng. Eller den lille gutten som forteller om pappa som har snøvlete stemme og som sitter med lukkede øyne i sofaen på julaften.

For det er ikke alle barn som sitter igjen med bare gode minner fra julefeiring med de voksne. Så mange som 90 000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye alkohol, i følge tall fra Folkehelseinstituttet. I tillegg kommer alle de barna som har foreldre som vanligvis ikke drikker på en problematisk måte – men som innimellom gjør det likevel.

For barn merker at du har drukket alkohol tidligere enn mange voksne tror. Alkoholen endrer oss, og plutselig er ikke mamma, pappa, tante eller bestefar slik de pleier. For et barn kan også de små endringene i oss etter noen juleøl og et par akevitt skape usikkerhet og utrygghet. For hvorfor snakker de voksne så høyt? Hvorfor hører de ikke på meg? Hvorfor lukter det annerledes?

Derfor ber vi deg tenke over hvor mye du drikker i jula, slik at barna slipper. Vår huskeliste er til alle dere som skal feire jul sammen med barn:

  1. Drikk null, ett eller maks alkohol to glass når du er sammen med barn.

  2. Ha flest dager uten alkohol – selv om du har ferie

  3. Bli enige med andre voksne om hvordan dere skal håndtere alkohol når barn er til stede.

  4. Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror.

  5. Morgendagens planer blir hyggeligere for deg og barna når du er i god form.

  6. Vær bevisst på mengden alkohol du kjøper inn til julefeiringen, husk alkoholfrie alternativer.

  7. Jula er barnas høytid.

La barnet som søker ditt blikk på julaften, møt det trygge blikket og smilet som barnet kjenner så godt fra før.

For det fineste du kan gi barna til jul er deg selv. Det er sånn dere sammen skaper de magiske juleøyeblikkene.