Et vanlig spørsmål å bli møtt med nå om dagen. Litt small talk, men kanskje er det ikke så dumt å spørre. For vi har alltids noe på hjertet. En liten meningsytring i forbifarten om diverse lokale forhold kan bevisstgjøre eller skape irritasjon. Det rører i alle fall noe i oss, folk er ikke nøytrale eller likegyldige til bygda eller byen sin. Ikke om de kjenner etter.

Men det er langt mellom ytterpunktene, fra de som har tradisjoner gjennom generasjoner. Til noen som ikke har bodd her særlig lenge, og hvor det meste er nytt og ukjent. Da kan det nok kjennes ut som flasketuten peker på, å bestemme seg for hvilke lister som skal legges i urna ved kommune- og fylkestingsvalget.

Veldig mange der ute vet fremdeles ikke hvem som skal få stemmen deres på mandag. Eller om de i det hele tatt skal stemme. Det er forståelig at det er vanskelig å gå til urna om det ikke er noe som fenger. Og lett å tenke at din «lille» stemme ikke gjør noen forskjell. Men av og til i lokalvalg viser det seg faktisk at det er så få stemmer som skiller, at du kan avgjøre. Så din stemme betyr noe, den er viktig.

Verdivalg er velbrukt som politisk argument. Og vi velger etter grunnverdiene våre, hva står vi for og hva som kjennes viktig innerst inne. Det trenger ikke nødvendigvis bety et brennende engasjement. Men det handler om hvilket lokalsamfunn vi vil ha, og hvem vi tenker kan forvalte det best mulig.

Det e itjnå som kjæm tå sæ sjøl. Heller ikke demokratiet.

Men er det så viktig å stemme da? Vi ønsker jo at kommunene våre fortsatt skal være gode å bo i. For alle. Og at alle skal ha påvirkningsmulighet. Hva dette innebærer kan vi være rykende uenige om. Det er noe av det fantastiske med demokratiet. At vi har lov å være så uenige vi bare vil. Og å si det.

Norge scorer høgt på demokrati-skalaen. Seinest i fjor ble vi kåra til verdens mest demokratiske land, med resten av de nordiske landene hakk i hæl. Bare New Zealand brøt den nordiske rekka, ifølge demokratiindeksen Economist Intelligence Unit. Det forteller mye om vårt lille hjørne i den store verden.

Samtidig viser indeksen noe foruroligende, med at den demokratiske utviklinga går tilbake eller har stagnert i mange land de seinere åra. Folkestyret kan aldri tas for gitt.

Fra ei valgdeltaking på 60 prosent ved kommunevalget i 2015, økte den til 64,8 i 2019. Det blir spennende å se oppslutningen i år. For nå legges det mange steder til rette for at det ikke skal gå an å glemme å stemme.

Bare i Stjørdal er det flere muligheter for forhåndsstemming på kjøpesentrene de siste ukene før valget, i tillegg til i kommunens egne lokaler. Det er godt tilrettelagt for at folket skal få gjøre borgerplikten sin.

Noen sier at om du ikke stemmer, kan du heller ikke være en som huffer seg over valgresultatet i ettertid. Joda, det kan du. Men det føles nok bedre om stemmeretten er brukt.

Godt valg!