De siste årene har det blitt snakket mye om ungdom. Det snakkes om hvordan ungdom er, hva de gjør galt, hva de gjør rett, at «ikke alle er slemme», at «de fleste er snille». Mange sitter hjemme ved frokostbordet og diskuterer hvordan foreldre må gjøre en bedre jobb, hvordan politiet gjør en for dårlig jobb, hvordan ungdomskulturen har blitt.

I løpet av et år kan det komme flere hendelser som omhandler ungdom, til og med barn. Dette kan dreie seg om alt fra stjålet tyggis på matbutikken og hærverk på barnehage, til slått ned på åpen gate til å tenne på bolighus. Selv om ingen av delene er ok, er det flere mil i mellom handlingene. Den ene skriker kjedsomhet, mens den andre skriker fra bunnen av lungene på hjelp.

I helga ble to ungdommer filmet da de tok seg inn i en idrettshall i Stjørdal. De stjal brus, gikk inn med skitne sko og hadde skåret hull i duken på turnhallen. Jeg tror vi alle kan være enige om at handlingen ikke er greie, men er det kjedsomhet? Knapt noen dager før rykket nødetatene ut til brann i bolighus, dagen etter var en ungdom pågrepet for å ha tent på. Er dette kjedsomhet? Eller det er det et rop om hjelp?

Det ene utelukker ikke det andre, og disse er heller ikke de første som utfører slike handlinger. Jeg vet om flere som begynte med tyveri, som i dag har sonet sine dommer for helt andre tilfeller. Er det pengene? Adrenalinet? Et beryktet navn? En gang vokser de som ble truet og var redde fra dette, de bygger opp sine liv. De som ble de skumle i gata, har svært lite igjen. De var tøffe og beryktet i et par år, så kom narkogjeld og fengselsmurene og tok resten. Er det verd det?

Det jobbes tettere på ungdom i dag, enn for noen år tilbake. Samtidig er det vanskelig å si hva det er som trigger ungdom, eller hvordan et ungdomsliv er i dag, for oss som ikke er der og møter den hverdagen hver dag. Ikke alle hjem er dårlige hjem, fordi ungdom tyr til kriminalitet. Ikke alle ungdom er slemme, fordi de har det tøft. Politi og andre som jobber med ungdom gjør ikke nødvendigvis en dårlig jobb, kun fordi ungdom gjentatte ganger tyr til vold.

Den viktigste nøkkelen er likevel å plukke opp signalene tidlig, uansett hvem man er i livet til ungdom. Skap glede, skap tilhørighet, vis hva respekt er på en positiv måte og lytt til dem og ikke gi deg med å være der.