Nå har vi kommet til den tiden på året der vi sender millioner av kroner opp i røyk igjen – bokstavelig talt. Nyttårsaften har blitt dagen vi risikerer helse og liv for ti minutter med moro. Det er det på høy tid å slutte med.

Det er stor forskjell på det fyrverkeriet vi vet at kommer rundt midnatt på nyttårsaften, og den idiotien som privatpersoner skyter opp i tide og utide i dagene i forveien. Regelen er enkel: Det er bare lov å avfyre fyrverkeri mellom klokken 18 og 02 på nyttårsaften. Alt annet må søkes om.

Dyreeiere og en rekke dyrevernsorganisasjoner har startet et opprop for å oppfordre regjeringen til å innføre et forbud mot privat fyrverkeri. Det som er din glede og moro, er mange dyrs smerte, liv og redsel.

Hvert år leser vi om hunde- og katteeiere som fortviler over skremte kjæledyr, som legger til rette i kjellere, med radio på og andre tiltak for å trøste det vettskremte dyret som reagerer på både lyder, lys og lukt. En ting er å tilrettelegge for nyttårsaften. Verre er det med den uforutsigbare oppskytingen som stadig skjer i romjula. I tillegg kommer alle husdyr og ville dyr som det ikke lar seg gjøre å tilrettelegge for.

For de rundt 30.000 ukrainske flyktningene som har kommet til Norge i år, kan fyrverkeriet også være vanskelig. Den ukrainske foreningen i Norge har tidligere vært kritisk til oppskyting av fyrverkeri. Lydene kan minne om rakettene fra hjemlandet, og det kan være en belastning for mange.

De siste fem årene har det blitt rapportert inn nesten 100 uønskede hendelser knyttet til fyrverkeri hvert eneste år, ifølge DSB. Det er snakk om branner, øyeskader og andre personskader og uhell. De fleste som blir skadet er – ikke uventet – menn. Over halvparten av alle personskadene ved fjorårets nyttårsaften skyldtes feil bruk av fyrverkeriet.

Oslo er den eneste av storbyene som har forbudt privat oppskyting av fyrverkeri, men også i vår nabokommune Trondheim er det store forbudssoner sentralt i byen. Man tør ikke risikere brann og skader i bryggerekka eller andre verneverdige hus. Det burde ikke være grunn til å risikere lignende skader andre steder heller.

Folk har mange grunner for å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften, men det er ingen av disse argumentene som holder for å forsvare skadene og redselen de påfører mennesker og dyr.

Godt nyttår!