Det er mange som aldri har levd spesielt overdådig. For mange er klumpen i halsen over ikke å strekke til økonomisk der gjennom hele året. De har fått det til å gå på et vis, selv om det har vært stramt. Mot jul vokser den klumpen i halsen adskillig for mange.

De som har det tøft i julen, er gjerne de samme som har det tøft resten av året. Men i julen blir det ekstra merkbart.

Som Åse Charlotte Monsø sier i en sak i forrige uke: «Å måtte ty til en pakke nudler en helt vanlig oktoberdag, er overkommelig. Men å spise nudler på julaften, er ordentlig trist».

Nå er det snart jul, og parallelt med at juletrær kommer i hus, unger venter spent på neste luke i adventskalenderen, man betaler alt for mye i strøm for julelysene som lyser opp i vintermørket, er det mange som ikke gleder seg.

Ifølge SSBs levekårsundersøkelse, har én av fem det trangt økonomisk. Tallene er fra 2021, og siden den gangen har inflasjonen gått i taket. Det å være fattig i Norge handler ikke bare om å gå på restaurant litt sjeldnere, eller å la være å unne seg det siste, nyeste og dyreste. Endringene som mange må gjøre, er mye større enn som så. Kanskje må man selge bilen, flytte til et mindre sentralt sted. Man må velge matvarer, klær og andre nødvendige ting basert på kvantitet, ikke kvalitet. Fritidsaktiviteter må droppes for mange.

Fattige familier og enslige finnes over hele Norge. FN anslår at én av ti lever under fattigdomsgrensen i landet vårt. Det er definert etter om du tjener mindre enn 60 % av medianinntekten. Det å mangle penger, er dyrt, dårlig for helsa og psyken. I tillegg er det ofte skambelagt.

I førjulstida er forventningene høye. Julemat og julegaver skal kjøpes inn. Denne tiden er vanskelig for mange. Noe kommer til syne i de mange annonsene på Finn.no, der folk ber om hjelp til jul. «Det skjærer meg i hjertet å se foreldrene gruve seg sånn til desember måneden og selve juleferien», skriver noen om en familie i Malvik. «Jeg føler meg utrulig sårbar og mislykket når jeg skriver disse ordene, klar over at jeg nå skal tigge om hjelp», skriver en mor fra Stjørdal.

Stadig oftere er økonomi tema rundt lunsjbordet på jobb. For helt vanlige folk, med helt vanlige lønninger, merkes det at ting har blitt dyrere. Vi klager på høye strømregninger, snakker om hvor mye dyrere mat har blitt i butikkene, og merker at økte rentekostnader gjør lommeboka tynnere.

Mange av oss får det til å gå selv om prisene stiger. Det er det ikke alle som gjør. Tenk på om du kan hjelpe noen som trenger det til jul.