Forrige uke kunne Stjørdals-Nytt bringe nyheten om at det planlegges et nytt hotell i Stjørdal. Et såkalt signalbygg på 15 etasjer, like ved Kimen. Nyheten er såpass oppsiktsvekkende at det fanget interessen til flere andre mediehus, deriblant Bladet, Adresseavisen og NRK.

I dokumentet Stjørdals-Nytt har fått innsyn i, beskrives et hotell på hele 15 etasjer med nærmere 500–600 kvadratmeter per etasje. Fra andre til 13. etasje planlegges det 204 hotellrom. Totalt vil «Kimen hotell» bli på totalt 11.638,6 kvadratmeter. Hotelltomta ligger like ved Kimen kulturhus.

Hotellet beskrives av ordfører Ivar Vigdenes som «et signalbygg». Da kjenner jeg at jeg blir litt skeptisk. Et «signalbygg» signaliserer ofte at det ikke tar hensyn til omgivelsene, men skiller seg kraftig ut. Det kan være positivt, men det finnes også mange signalbygg som man angrer på i ettertid.

Det som er viktig nå er at det blir en grundig og åpen diskusjon om hotellbygget. Det er slett ikke sikkert at dagens utkast er det beste for Stjørdal sentrum og oss som ferdes i sentrumsgatene. Hotellbygget må passe inn med omgivelsene, og ikke fremstå som nok et fremmedelement. Det er nok av bygg i Stjørdal sentrum som ikke er tilpasset nabobyggene.

I fjor kom et arkitekturopprør til Norge. Et grasrotopprør der «vanlige» folk diskuterer bygg og byplanlegging. Hadde det ikke vært fantastisk om vi fikk til dette i Stjørdal også? Jeg har ikke studert arkitektur, det har de færreste. Men vi har øyne og vet hvor vi trives. Det er vi som bor eller ferdes i Stjørdal sentrum som skal leve med hotellet og de andre byggene.

Hotellet har så langt vært diskutert i styret til SKU (Stjørdal kulturutvikling). Ingenting er besluttet og ingen forpliktelser er inngått. Det er bra. Det er på tide at debatten løftes opp fra SKU, og det før det legges sterke føringer. Kanskje bør ordføreren orientere kommunestyret om prosjektet? Hotelltomta tilhører oss alle, Stjørdal sentrum tilhører oss alle, og vi må alle få delta i debatten om hva som skal bygges der.

Jeg ønsker meg en åpen debatt, og ikke en skyttergravskrig. Sårede følelser og forsvarstaler preget debatten da Stjørdal sentrum fikk terningkast to av arkitekturspanerne. Det tjener ingen på.